Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajlandczycy lubią najbardziej?

Kuchnia tajska zaliczana jest do najsmaczniejszych na świecie. Tę informację słyszał chyba każdy, kto wybiera się do Tajlandii. Dla niektórych jest to wystarczające, inni chcieliby przed wyjazdem dowiedzieć się nieco więcej na temat lokalnych specjałów i tego na co powinni być przygotowani. Tajlandia sąsiaduje z Mjanmą (Birmą) na zachodzie i północnym-zachodzie, Kambodżą i Laosem na wschodzie i z Malezją na południu. I wpływy tych wszystkich kultur znajdują odzwierciedlenie w lokalnej żywności, która jest fascynującą mieszanką różnorodnych smaków, kolorów, faktur i aromatów. Jednakże najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej, która pojawiła się na terytorium Tajlandii około 2 000 lat temu wraz z pierwszymi imigrantami zChin. Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.
W ankiecie przeprowadzonej przez stację CNN, aż siedem tajskich potraw pojawiło się na liście „50 najsmaczniejszych dań świata”, żadne państwo nie miało tak silnej reprezentacji. Ten stosunkowo niewielki kraj zdeklasował takie kulinarne potęgi jak Francja czy Chiny. Nic w tym jednak dziwnego, ponieważ istnieje wiele czynników, które mają istotny wpływ na atrakcyjność tajskiej kuchni. Oto zaledwie niektóre z nich.

Tajski jadłospis


Podstawę tajskiej kuchni stanowią przede wszystkim produkty bogate w skrobię, czyli ryż i przeróżne rodzaje makaronu. W oparciu o te proste składniki przygotowuje się znaczną większość tajskich dań, w których pojawia się również wiele warzyw, ciekawe sosy oraz różne rodzaje mięs i owoców morza. Typowy tajski posiłek składa się zazwyczaj z aromatycznej zupy, sałatki z surowych warzyw lub owoców, ostrego curry podawanego z ryżem, ale również z dania mięsnego, krótko smażonych warzyw i oczywiście deseru. Poszczególne produkty mają różne smaki i tekstury, a ich odpowiednie połączenie pozwala osiągnąć w każdym daniu idealnie wyważony balans słodkiego, ostrego, kwaśnego i słonego. Tradycyjne tajskie metody obróbki termicznej, czyli gotowanie, duszenie i pieczenie, zostały wzbogacone o typowo chińskie sposoby: smażenie na głębokim tłuszczu i tzw. smażenie w ruchu (stir-fry), czyli krótkie smażenie z intensywnym mieszaniem.

Lokalne składniki, przyprawy i dodatki


Tajska kuchnia, w której królują przede wszystkim warzywa w każdej postaci, koncentruje się na podkreśleniu naturalnych właściwości składników, na ich wydobyciu dzięki odpowiedniemu doprawieniu. W kuchni hojnie wykorzystywane są świeże zioła i aromatyczne przyprawy, takie jak galangal (tajski imbir), trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, tajska bazylia, kolendra i wiele innych. Dzięki temu powstają cudownie subtelne, ale jednocześnie głębokie połączenia smakowe, ponieważ wbrew pozorom tajskie dania wcale nie są wyłącznie ostre. Tutaj pikantność idzie w parze ze słodyczą i kwaśnością, dając idealnie zbilansowany efekt. Potrawy swą ostrość zawdzięczają przeróżnym gatunkom papryczek, kwaśne nuty pochodzą przede wszystkim z limonki i tamaryndowca, podczas gdy słodkich doznań naszym kubkom smakowym dostarcza cukier palmowy. Głębi smaku dodają takie lokalne przysmaki, jak pasta z suszonych krewetek, sos rybny i pasty curry.



Bardzo ważnym składnikiem w kuchni tajskiej są orzeszki ziemne, które pojawiają się w różnej postaci w wielu potrawach. Ze zmielonych, zmieszanych z papryczką chili i innymi przyprawami orzeszków ziemnych robi się aromatyczny, gęsty sos, który stanowi dodatek do popularnych szaszłyków (tzw. sataye) i grillowanych mięs. W Tajlandii rośnie bardzo dużo orzechów kokosowych, które również są wykorzystywane w różnorodnych daniach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Mleko kokosowe jest dodawane do zup i zawiesistych sosów curry, którym dodaje aksamitności i do deserów, podkreślając ich słodycz.





Na tajskich stołach bez wątpienia króluje zniewalająco pachnący ryż jaśminowy, który idealnie łagodzi ostrość serwowanych sosów czy mięsnych lub warzywnych curry. Bardzo popularna jest również kleista odmiana ryżu (tzw. sticky rice), która często wykorzystywana jest do przygotowania deserów. Prawdopodobnie najsławniejszym z nich, znanym na całym świecie, jest deser z kleistego ryżu gotowanego na mleku kokosowym, podawany ze świeżym mango. Zasadniczo mieszkańcy Tajlandii gustują w prostych deserach, do przygotowania których wykorzystują lokalnie rosnące owoce, takie jak banany, mango, pomelo, jackfruit, durian, liczi czy longan. Co ciekawe, owoce często stanowią podstawę odświeżających, przyprawionych na ostro, sałatek.

Zachwycająca różnorodność tajskiej kuchni



Do Tajlandii warto się wybrać nie tylko ze względu na jej rajskie plaże i przyjaznych, zawsze uśmiechniętych mieszkańców, ale także niesamowitą różnorodność lokalnej kuchni. Tajskie jedzenie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo tanie. Liczne stragany uliczne, na których kupisz przeróżne lokalne specjały, pozwalają Ci się wyżywić bez konieczności wydania majątku, ale nawet restauracje oferują przyjazne ceny. Poza tym warto pamiętać, że w Tajlandii porcje są duże, a do prawie każdego dania serwowana jest sowita porcja ryżu. Możesz mieć zatem pewność, że nie będziesz chodził głodny.



Wielu odwiedzających Tajlandię turystów uważa, że doskonale wie, jak smakuje tajskie jedzenie, ponieważ są częstymi gośćmi w tajskich restauracjach, których jest mnóstwo w każdym kraju. Niewątpliwie tajskie jedzenie serwowane poza Tajlandią jest smaczne (mowa tu o dobrych restauracjach, dbających o spójność z oryginałem, oczywiście), ale ze względu na ograniczoną dostępność niektórych składników i przypraw smakuje nieco inaczej. Dlatego warto będąc na miejscu poznać smak prawdziwej tajskiej kuchni, by po powrocie móc odróżnić to co dobre i oryginalne. Ponadto pamiętaj, że tajska kuchnia jest dość zróżnicowana w zależności od regionu.



Dlatego jeśli podczas poprzedniej podróży odwiedziłeś północną część kraju i pokochałeś jakąś konkretną potrawę, to może się okazać, że nie znajdziesz jej nigdzie podczas wycieczki do regionów położonych na południu. I odwrotnie. Jednakże bez wątpienia niezależnie od regionu, w którym będziesz wypoczywał, znajdziesz przepyszne dania, które podbiją Twoje serce.
Data Publikacji: 19.02.2019

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
krajobraz kierunku
Kuchnia grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz kierunku
Kuchnia turecka! Jakich tureckich przysmaków trzeba spróbować?Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz kierunku
Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąskiSztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.