Wietnamska kuchnia słynie z doskonałych, świeżych i aromatycznych składników oraz z umiejętnego zbalansowania – niemal każda potrawa to wyważona mieszanka słodkich, słonych, kwaśnych i pikantnych smaków. Łagodne składniki (np. owoce morza, czy kaczkę) podaje się więc z bardziej wyrazistymi przyprawami (np. chilli, imbirem, trawą cytrynową czy cynamonem z Wietnamu) – prawdziwy yin i yang przeniesiony na grunt kulinariów.
W daniach północnego Wietnamu możemy odnaleźć wiele wpływów chińskich – wśród Wietnamczyków popularne są potrawy smażone na dużym ogniu i mieszane jednocześnie (stir-fry), zupy z makaronem, ale także ryby i owoce morza. Jednak od kuchni swojego północnego sąsiada różni się mniejszym użyciem oleju i tym samym niższą kalorycznością. Im dalej na południe, tym dania stają się słodsze i można w nich znaleźć wpływy kuchni kambodżańskiej i tajskiej.
Niemały wpływ na lokalną kuchnię mieli francuscy kolonizatorzy. Mnisi z tego europejskiego kraju przybyli tu na początku XVIII w., a formalna kolonizacja trwała od końca XIX w. do 1945 r. Wpływy francuskie, chociażby w postaci używania bagietek, czy przygotowywania naleśników, można zaobserwować w wietnamskich daniach do dziś.
Reasumując, tutejsza kuchnia jest zdrowa, aromatyczna i bardzo zróżnicowana, a wakacje w Wietnamie będą z pewnością doskonałą okazją do przekonania się o tym na własnej skórze, a w zasadzie… na własnym podniebieniu!
Ciekawostka
Do najpopularniejszych napojów Wietnamu zalicza się zieloną herbatę jaśminową oraz kawę ca phe - intensywną w smaku i aromatyczną kawę robusta przyrządzaną z mlekiem i cukrem.
To może Cię zainteresować:
Sprawdź co warto wiedzieć przed podróżą do Wietnamu
Kiedy najlepiej jechać do Wietnamu? Pogoda i klimat w kraju
Wietnam jest drugim największym producentem ryżu na świecie, nic więc dziwnego, że to stanowi on podstawę wielu dań tutejszej kuchni. Jest on albo przygotowywany na parze i dodawany do potraw bądź przerabia się go na rozmaite dodatki, np. makaron, papier ryżowy używany do sajgonek, ocet, czy wino.
Kolejnym składnikiem wielu wietnamskich dań jest sos rybny (“nuoc mam ), który przygotowuje się z fermentowanych anchois i wykorzystuje m.in. do marynowania mięsa. W tutejszej kuchni używa się go równie powszechnie, jak soli w polskiej. Jego dodanie do potraw nadaje im jednocześnie słodkawy i słonawy smak. Sosu rybnego używa się również do tworzenia różnego rodzaju dipów – ich częstymi dodatkami są sok z limonki, cukier, papryczka chili oraz czosnek.
Kuchnia wietnamska słynie z umiejętnego wykorzystania lokalnie dostępnych ziół i przypraw. Do tych najpowszechniej stosowanych należą pieprz, zarówno czarny, czerwony, jak i biały (Wietnam jest największym światowym producentem tej przyprawy), cynamon, który przez wielu szefów kuchni jest uważany za lepszy niż ten ze Sri Lanki i łagodniejszy w smaku, niż ten z Indonezji, goździki, kardamon oraz anyż. Wykorzystuje się także m.in. nasiona arnoty, imbir, kolendra, bazylię odmiany horapha, kurkumę czy czosnek.
Nazwa sajgonki wywodzi się oczywiście od Sajgonu – dawnej nazwy wietnamskiego miasta Ho Chi Minh. W tym słynnym daniu znajdziemy rozmaite składniki (mięso bądź krewetki oraz warzywa, kiełki i sałaty), które są zawijane w papier ryżowy. Sajgonki wietnamskie nie są podobne do chińskich - różnią się tym, że są mniejsze, serwowane na zimno oraz zdrowsze. Nie są bowiem smażone, ale wypełnione nadzieniem, które jest znacznie mniej kaloryczne od wariantów chińskich. Najczęściej danie przygotowywane jest w zestawie z rozmaitymi dipami czy sosami, które świetnie urozmaicają jego smak.
Zupy to, obok sajgonek, podstawowe danie wietnamskiej kuchni. Najsłynniejsze to bez wątpienia pho i bun bo hue, ale w menu tutejszych restauracji znajdziemy również takie przysmaki jak bun mang vit (zupa z kaczki z pędami bambusa i sosem rybnym), mi quang (zupa na bazie bulionu gotowanego na kościach z sosem rybnym, makaronem, szalotką, czarnym pieprzem oraz krewetkami bądź mięsem wieprzowym) czy bun rieu (pomidorowa z pastą z krewetek, makaronem, mięsem z kraba, wieprzowiną i tofu).
Wietnamczycy kochają m.in. zupę z makaronem ryżowym pho - to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni wietnamskiej. Spożywa się ją o każdej porze dnia - na śniadanie, obiad i kolację i bez problemu można ją znaleźć na ulicznych straganach i w lokalnych restauracjach. Na zupę pho składa się bulion z makaronem ryżowym pho (stąd nazwa) - wywar jest z dodatkiem świeżych warzyw, cebulki lub szczypiorku z dodatkiem mięsa (pho bo – wołowego, pho ga – kurczaka) lub krewetek. Do jej przyrządzenia można wykorzystać także sos rybny, sok z limonki czy sos chili. Zwłaszcza na południu, Wietnamczycy przyprawiają ten rodzaj rosołu także sosem sojowym. Danie tradycyjnie je się w małej, głębokiej miseczce - koniecznie pałeczkami.
Bun Bo Hue to pikantna zupa wołowa z cienkim makaronem ryżowym bun z dodatkami i przyprawami. Bu to nic innego jak nazwa makaronu ryżowego; Bo to wołowina, zaś Hue to miasto w środkowym Wietnamie. Zwykle znajdziemy w niej różne rodzaje mięsa wołowego, np. plastry giczy, czy kawałki ogona, a także kostki wieprzowe oraz krew, a do tego szalotkę, kolendrę i kiełki. W smaku zachwyca balansem ostrości, kwaskowatości oraz subtelnej słodyczy.
Na dodatkowym talerzyku Wietnamczycy często umieszczają dodatkowe składniki, które wzbogacają smak dania, np. kiełki, miętę wietnamską, kolendrę, kiełki, sałatę, kwiat bananowca czy wodny szpinak.
Bun cha to jedna z najpopularniejszych wietnamskich potraw. Składa się na nią m.in. grillowana, mielona wieprzowina podawana z plastrami boczku, makaronem vermicelli i sosem rybnym zmieszanym z wodą, marchewką i zieloną papają, co dodaje potrawie słodko-kwaśny smak. Danie serwowane jest często z dodatkiem chili i siekanego czosnku. Jego popularność bardzo wzrosła po wizycie w Wietnamie prezydenta USA Baracka Obamy i znanego szefa kuchni Anthony Bourdaina w 2016 r. Panowie raczyli się wówczas owym przysmakiem i bardzo je zachwalali.
Banh Mi, czyli po prostu kanapka z rozmaitymi składnikami, to najsłynniejsze uliczne jedzenie w Wietnamie. Składa się na nią pieczywo przypominające bagietkę oraz do wyboru na przykład kurczak, wołowina, marchewka, kiełbasa, ogórek, pomidor, czy nawet jajko sadzone.
Cao Lau to typowe danie z Hoi An – miasta w środkowym Wietnamie. Do wyrobu makaronu, który stanowi podstawę tej potrawy, należy użyć wody z liczącej sto lat studni Ba Le oraz lokalnej odmiany ryżu. Oprócz wspomnianego wcześniej makaronu, w tym daniu znajdziemy cienkie plastry wieprzowiny, wieprzową skórkę, kiełki fasoli, grzanki, sałatę i wiele ziół.
Banh Xeo to placki z mąki ryżowej (formą przypominają naleśniki), które występują z rozmaitymi rodzajami farszu – mięsnymi lub wegetariańskimi. Do przygotowania nadzienia często korzysta się z mięsa pokrojonego w paski (zazwyczaj wieprzowego), krewetek oraz papryki, kiełków czy małych kolb kukurydzy. Całość smaży się z dodatkiem kurkumy oraz mleka kokosowego.
Będąc na wakacjach w Wietnamie, koniecznie trzeba pamiętać o skosztowaniu tutejszych deserów. Od orzeźwiających lodów po wypieki na ciepło – wietnamskie desery to prawdziwa uczta dla wielbicieli słodkości.
Najpopularniejszym wietnamskim deserem jest bez wątpienia che, czyli rodzaj gęstej słodkiej zupy konsystencją przypominającej kisiel. Robi się go z fasoli, owoców, orzechów oraz ryżu. Che występuje w wielu wariantach, do najpopularniejszych zalicza się ba mau (przygotowywany z fasoli w trzech kolorach), czy che Thai (z owocami i mlekiem kokosowym).
Na wielbicieli słodkości w Wietnamie czekają również sua chua nep cam (jogurt ze sfermentowanym ryżem), chuoi nep nuong (banan otoczony w mące ryżowej, cukrze i mleku kokosowym, a następnie ugrillowany), kem xoi (lody, najczęściej kokosowe bądź z durianem podane na gorącym ryżu), czy banh duc la dua (ciasto z mąki ryżowej, liści pandanu, cukru i mleka kokosowego).
Przeczytaj również:
Co warto zobaczyć w Wietnamie? Stolica, plaże i największe atrakcje Wietnamu
Zwiedzanie Phu Quoc - atrakcje, które czekają Cię na wietnamskiej wyspie