< WSTECZ
R.pl > Blog > Zainspiruj się > Wszystko, co musisz wiedzieć o Toskanii

Wszystko, co musisz wiedzieć o Toskanii

Skrócony opis

Toskania to region administracyjny w środkowych Włoszech, obejmujący malownicze obszary nad Morzem Liguryjskim i Morzem Tyrreńskim oraz w Apeninach Północnych. Od północy graniczy z Ligurią oraz Emilią-Romanią, od wschodu z Umbrią, a od południa z Lacjum. Stolicą regionu jest przepiękna Florencja, a w samym jego sercu rozciąga się wspaniały region winiarski Chianti. Toskania jest również krainą historyczną, zwaną początkowo Etrurią, zamieszkałą przez Etrusków, których bogate dziedzictwo kulturowe jest tu wciąż widoczne.

Sekcja 1

Region na przestrzeni wieków znajdował się pod panowaniem między innymi Imperium Rzymskiego i Bizancjum. Od X wieku na tych obszarach wyodrębniły się komuny Lukki, Sieny i Florencji. W tej ostatniej władał możny ród Medyceuszy, który około XV w. wieku przejął panowanie nad całym regionem. Dynastia Medyceuszy wygasła w 1737 r., a region przeszedł w ręce dynastii habsbursko-lotaryńskiej związanej z Austrią. Następnie w 1801 r. zwycięski Napoleon Bonaparte utworzył Królestwo Etrurii. W latach 1807-1809 Toskania stanowiła część Francji, a w 1814 r. wróciła w ręce Habsburgów. Dopiero w 1860 r. Toskania weszła w skład zjednoczonych Włoch.
Fascynująca i skomplikowana historia Toskanii przekłada się na jej wyjątkową architekturę i zabytki, a toskańskie miasta należą z pewnością do jednych z piękniejszych w całych Włoszech. Region słynie na całym świecie z pięknych krajobrazów, sztuki i zabytków, wspaniałej kuchni włoskiej i niezwykłej życzliwości mieszkańców. Toskania odegrała ważną rolę w kształtowaniu włoskiej i europejskiej kultury. Wystarczy wymienić tylko kilka spośród znakomitych nazwisk, takich jak Dante Alighieri, Leonardo da Vinci czy Michał Anioł, by zrozumieć, olbrzymi wkład Toskanii w sztukę i naukę. W Pizie na świat przyszedł wielki matematyk Fibonacci, któremu zawdzięczamy wprowadzenie systemu dziesiętnego i Galileusz, wybitny prekursor nowożytnej fizyki.



Niezwykłe bogactwo kulturalne

Włochy są powszechnie nazywane kolebką renesansu, warto jednak podkreślić, że styl renesansowy w sztukach pięknych narodził się we Florencji. Symboliczną datą jest rok 1401, kiedy to Lorenzo Ghiberti wygrał pierwszy w dziejach historii sztuki konkurs na projekt drzwi florenckiego baptysterium. Renesans w architekturze zapoczątkował z kolei Filippo Brunelleschi, który w 1418 r. zaprojektował niezwykłą kopułę katedry Santa Maria del Fiore. Nie ma najmniejszej wątpliwości, że Toskania była niezwykle ważnym ośrodkiem kulturalnym, w konsekwencji będąc jednym z głównych czynników wpływających na artystyczny rozwój Europy, a nawet świata. Mało kto wie, że Florencja, miasto bogatych kupców i mecenasów sztuki, już w 1339 r. podjęła decyzję, by wybrukować ulice, zwiększając tym samym komfort życia mieszkańców. Dopiero później w jej ślady poszły inne miasta włoskie, a następnie europejskie. Co ciekawe, współczesny język włoski, który ma ścisły związek z łaciną, opiera się w dużej mierze na dialekcie toskańskim, który powstał i rozwinął się właśnie w okresie renesansu.



Toskania jest wymarzonym miejscem na urlop dla miłośników wspaniałej architektury i zabytków. Ten niewielki region może poszczycić się aż siedmioma miejscami wpisanymi na prestiżową listę światowego dziedzictwa UNESCO. To więcej niż mają na przykład kraje takie jak Republika Południowej Afryki, Australia czy Argentyna. Na turystów czeka tu zatem wspaniała Florencja, średniowieczne zabytkowe stare miasto w Sienie, Plac Cudów w Pizie ze słynną Krzywą Wieżą, miasteczko San Gimignano z 14 średniowiecznymi wieżami murów obronnych, Pienza wraz z przepięknym krajobrazem Val d’Orcia i wille dynastii Medyceuszy w pobliżu Florencji.



Kuchnia i wino – duet doskonały

Smakosze z całego świata przyjeżdżają do Toskanii także z powodu słynnej kuchni. Często można spotkać się z opinią, że toskańska kuchnia nie ma sobie równych w całych Włoszech. Oczywiście znajdziesz tu pyszną pizzę i makarony, ale to nie są jedyne dania warte spróbowania. Tutejsze gaje oliwne dają niezwykła oliwę i oliwki, a lokalne sery i dojrzewające szynki zachwycają smakiem i aromatem.



Toskańczycy są także niezwykle dumni ze swojego chleba, który tradycyjnie wypiekany jest bez dodatku soli, a jednym z ulubionych dań jest fettunta, czyli toskańska odpowiedź na bruschettę. Gruba pajda świeżego, toskańskiego chleba mocno potarta ząbkiem czosnku, obficie skropiona oliwą z oliwek i doprawiona szczyptą soli to idealna przekąska na upalne dni. Ponadto toskańskie winnice słyną z wyśmienitych win, spośród których najbardziej popularne jest wino z centralnej części regionu – Chianti. Jednakże lokalni winiarze zajmują się produkcją wina od setek lat i naprawdę znają się na swoim rzemiośle, a doskonałe warunki klimatyczne sprawiają, że powstają tu jedne z lepszych win świata.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 4.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Włochy