Feijoada – gulasz z czarnej fasoli i mięsa wieprzowego serwowany zwykle z białym ryżem, prażoną mąką z manioku (farofa), kapustą i pomarańczą.
Coxinha – smażone na głębokim tłuszczu ciasto na bazie ziemniaków z nadzieniem z kurczaka, kształtem przypominające gruszkę.
Pão de queijo – chleb w kształcie kulek przygotowany ze skrobi tapiokowej i sera.
Pastéis – pieczone pierogi nadziewane np. mięsem, serem czy owocami.
Picadinho – wołowina z warzywami, np. marchwią, ziemniakami, czy kolczochem jadalnym.
Acai suco – sok z jagód acai.
Brigadeiro – słodkie kulki z mleka skondensowanego, kakao i masła z czekoladową posypką.
Caipirinha – najbardziej popularny brazylijski koktajl, przyrządzony na bazie alkoholu cachaça produkowanego z soku trzcinowego, z dodatkiem cukru i limonki.
Churrascaria – to nie danie, ale niezwykle popularny typ restauracji gdzie serwuje się szaszłyki z różnego rodzaju mięsa.