Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Brazylia
Region: Rio de Janeiro
Waluta: BRL
Powierzchnia: 1260 km 2
Liczba ludności: 6 498 837
Cidade maravilhosa Coração do meu Brasil Berço do samba e das lindas canções Que vivem na alma da gente (Cudowne miasto, serce mojej Brazylii, kolebka samby i pięknych pieśni, które żyją w duszach ludzi) – tak o Rio de Janeiro pisał słynny brazylijski artysta André Filho. Rio de Janeiro nie bez powodu jest najczęściej odwiedzanym miastem Brazylii – malownicze położenie nad rozległą, pełną wysepek zatoką, porośnięte bujną roślinnością góry i przepiękne plaże, z których najsłynniejszą jest Copacabana, sprawiły, że do Rio na stałe przylgnął przydomek nadany przez Filho – to istotnie Cudowne Miasto!
W Rio dominuje klimat tropikalny. Można wyróżnić dwie pory roku – chłodniejszą i mniej deszczową zimę, która trwa od maja do października i gorące i deszczowe lato, występujące od grudnia do marca. Słupki rtęci pokazują 30-31°C w dzień i 23-24°C w nocy od grudnia do marca i 25-26°C w dzień i 19-21°C w nocy od maja do października.
Rocznie spada tu 1070 mm deszczu, najbardziej deszczowe są grudzień, styczeń i luty (135 mm), najmniej natomiast lipiec (40 mm).
Temperatura morza jest odpowiednia do kąpieli od grudnia do maja, ma wtedy 25-26,5°C. W pozostałych miesiącach jej temperatura wody wynosi 22-23,5°C.
Najlepszą porą na wizytę w Rio jest okres od maja do października – temperatury powietrza nie są wówczas uciążliwe, a deszcze występują znacznie rzadziej niż latem.
Warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych w Rio de Janeiro i wraz z polskojęzycznym przewodnikiem zwiedzić miasto, wybrać się na pokaz Samba Show czy też na zwiedzanie Santa Teresa - dzielnicy artystów.
Główny port lotniczy Rio nosi nazwę Rio de Janeiro-Galeão (GIG) i znajduje się na wyspie Governador, 20 km na północ od miasta. Żadna linia lotnicza nie oferuje bezpośrednich lotów z Polski do Rio, dlatego, jeśli wybieramy się w tamte strony, należy nastawić się na lot z jedną lub dwoma przesiadkami (np. przez Paryż, Londyn czy Amsterdam).
Feijoada – gulasz z czarnej fasoli i mięsa wieprzowego serwowany zwykle z białym ryżem, prażoną mąką z manioku (farofa), kapustą i pomarańczą.
Coxinha – smażone na głębokim tłuszczu ciasto na bazie ziemniaków z nadzieniem z kurczaka, kształtem przypominające gruszkę.
Pão de queijo – chleb w kształcie kulek przygotowany ze skrobi tapiokowej i sera.
Pastéis – pieczone pierogi nadziewane np. mięsem, serem czy owocami.
Picadinho – wołowina z warzywami, np. marchwią, ziemniakami, czy kolczochem jadalnym.
Acai suco – sok z jagód acai.
Brigadeiro – słodkie kulki z mleka skondensowanego, kakao i masła z czekoladową posypką.
Caipirinha – najbardziej popularny brazylijski koktajl, przyrządzony na bazie alkoholu cachaça produkowanego z soku trzcinowego, z dodatkiem cukru i limonki.
Churrascaria – to nie danie, ale niezwykle popularny typ restauracji gdzie serwuje się szaszłyki z różnego rodzaju mięsa.
Produkty spożywcze – cachaça, cygara, goiabada (pasta z guawy), przetwory z guarany, kawa, orzechy brazylijskie, brigadeiros.
Produkty użytkowe – hamaki, odzież plażowa, chusty kanga, plecione kosze, kwieciste letnie sukienki.
Produkty dekoracyjne – ceramiczne figurki, tradycyjne brazylijskie instrumenty (caxixi, berimbau, cuíca), gadżety związane z piłką nożną (koszulki, szaliki itp.).