Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Hiszpania
Region: Gran Canaria
Waluta: EUR
Powierzchnia: 1560 km 2
Liczba ludności: 847 830
Gran Canaria to trzecia do co wielkości – po Teneryfie i Fuerteventurze – wyspa należąca do hiszpańskiego archipelagu Wysp Kanaryjskich. Ze względu na urozmaicone krajobrazy, przez wielu Gran Canaria nazywana jest „kontynentem w miniaturze”. Znajdziemy tu i słynne wydmy w Maspalomas, i jaskinie Guanczów, pierwszych znanych mieszkańców tych terenów, a także wiele tras trekkingowych i ścieżek rowerowych. To wszystko sprawia, że jest to idealny kierunek zarówno dla miłośników plażowania, którzy chętnie spędzają wakacje na Gran Canaria w formule All inclusive, jak i aktywnego wypoczynku. Dodatkowym atutem wyspy jest gwarancja pięknej, słonecznej pogody praktycznie przez cały rok oraz interesująca historia i bogata kultura.
Zdecydowanie warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Gran Canarii i wybrać się na kilkugodzinny rejs jachtem żaglowym; w towarzystwie przewodnika odbyć wycieczkę krajobrazową po najpiękniejszych zakątkach południowej i zachodniej części wyspy czy też skorzystać z opcji całodniowego zwiedzania stolicy Gran Canarii – Las Palmas.
Na wybrzeżu Gran Canarii dominuje klimat subtropikalny, a wysokie temperatury są tu odczuwalne przez cały rok. W zasadzie każda pora roku jest odpowiednia do wizyty na wyspie – kto jednak pragnie uniknąć upałów i jednocześnie uciec od polskiej jesienno-zimowej deszczowej i chłodnej aury, powinien na wyjazd na Kanary zarezerwować sobie okres od listopada do marca.
Najmniej opadów notuje się od maja do sierpnia – 0-1 mm, najbardziej deszczowe są natomiast miesiące zimowe, szczególnie grudzień (30 mm). Woda najcieplejsza jest późnym latem i wczesną jesienią (22-23°C), w pozostałym okresie jej temperatura to ok. 19°C.
Średnie temperatury na Gran Canarii (dzień / noc): styczeń 21 / 15°C, luty 21 / 15°C, marzec 22 / 16°C, kwiecień 23 / 16°C, maj 24 / 17°C, czerwiec 25 / 19°C, lipiec 27 / 21°C, sierpień 28 / 22°C, wrzesień 27 / 21°C, październik 26 / 20°C, listopad 24 / 18°C, grudzień 22 / 16°C.
Jedynym portem lotniczym na wyspie jest Gran Canaria Airport (LPA), położony 18 km na południe od Las Palmas. Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich połączeń z Gran Canarią, dlatego, jeśli pragniemy wybrać się w te strony, warto skorzystać z lotu czarterowanego przez biuro podróży. Z Rainbow można tam polecieć z Katowic i Warszawy. Czas lotu wynosi 5 h 15 min.
W restauracjach na wyspie znajdziemy oczywiście typowe dania kuchni hiszpańskiej, będąc tu, warto jednak poszukać lokalnych specjałów. Należą do nich:
Papas arrugadas – gotowane w słonej morskiej wodzie a później pieczone ziemniaki w mundurkach.
Mojo – tradycyjny sos Wysp Kanaryjskich występujący najczęściej w wersji czerwonej (rojo) z papryką i czosnkiem i zielonej (verde) z pietruszką i kolendrą.
Cochino Negro Canario – czarna świnia od wieków hodowana na Wyspach, znana ze swojego soczystego, miękkiego i smacznego mięsa.
Ropa Vieja Canaria – danie z ciecierzycy oraz różnego rodzaju mięsa z dodatkiem ziół i przypraw.
Chorizo de Teror Las Nueces – kiełbasa wieprzowa z solą i papryką, wytwarzana tylko w miasteczku Teror.
Bienmesabe – słodka pasta z migdałami, jajkami i cytryną.
Potaje de berros – gulasz z rukwi wodnej z dodatkiem roślin strączkowych, mięsa i warzyw.
Produkty spożywcze – sery z regionów Guía, Moya, Valsequillo, San Mateo, produkowana lokalnie kawa, sos mojo, miód, oliwki, owoce (banany, papaje, guawy, mango, figi), rum miodowy (ron miel), bienmesabe, dżem z opuncji, likier bananowy Cobana.
Produkty użytkowe – kosmetyki z aloesem.
Produkty dekoracyjne – kanaryjskie noże.