Wulkany na Islandii. Poznaj bliżej ogniste serce wyspy na dalekiej północy
Kraina ognia i lodu - ten przydomek Islandii nawiązuje do jej lodowców i wulkanów. Lodowce zajmują tylko 10% wyspy, systemy wulkaniczne natomiast aż 25.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Islandia
Stolica: Reykjavík
Waluta: ISK
Powierzchnia: 103 125 km 2
Liczba ludności: 332 529
Islandia, zwana krajem ognia i lodu, to bez wątpienia jedno z najbardziej niezwykłych i najciekawszych państw na świecie. Na powierzchni równej 1/3 wielkości Polski znajdziemy niesamowite zjawiska geologiczne – wulkany, gejzery, źródła geotermalne, przepiękne surowe pozbawione drzew krajobrazy, tysiące najróżniejszych wodospadów, a także lodowce, pustynie, fiordy i pola lawy. Islandia to wymarzony kraj dla osób lubiących przyrodę, ciszę, czyste powietrze i niezmierzoną przestrzeń. Mnogość niezwykłych atrakcji, praktycznie za każdym zakrętem, sprawia, że z Islandii nikt nie wyjedzie rozczarowany.
Walutą kraju jest korona islandzka (ISK). Pieniądze (euro, dolary lub złotówki) można wymienić w tutejszych bankach. Kurs na lotnisku jest najmniej korzystny, ale trzeba pamiętać, że banki znajdują się wyłącznie w miastach i są czynne tylko w dni powszednie i tylko w określonych godzinach. Płatności kartą są bardzo rozpowszechnione.
1 EUR = 147,58 ISK
1 USD = 129,99 ISK
1 PLN = 32,15 ISK
1 ISK = 0,03 PLN
Przez większość roku na Islandii jest chłodno, pochmurno i wietrznie, zdarzają się jednak, szczególnie latem słoneczne i relatywnie ciepłe dni. Pogoda na Islandii jest dość nieprzewidywalna i zmienna, mówi się, że w ciągu jednego dnia można tu doświadczyć wszystkich pór roku. Temperatury na wybrzeżu są umiarkowane, co związane jest z faktem, że do Islandii dociera ciepły prąd zatokowy Golfsztrom, w Reykjaviku średnie temperatury wynoszą: 0°C w styczniu, 0,5°C w lutym i marcu, 3,5°C w kwietniu, 7°C w maju, 9,5°C w czerwcu, 11,5°C w lipcu i sierpniu, 8,5°C we wrześniu, 4,5°C w październiku, 2°C w listopadzie i 0°C w grudniu. Opady są w miarę równomiernie rozłożona przez cały rok, a ich suma wynosi od 50 mm w lipcu i w sierpniu do 85 mm w październiku.
Główne międzynarodowe lotnisko kraju Keflavik International Airport (KEF) znajduje się na Półwyspie Reykjanes 50 km na zachód od Reykjaviku. Tanie linie lotnicze mają w swojej ofercie połączenia na Islandię kilka razy w tygodniu z Warszawy, Katowic, Gdańska i Wrocławia. Lot trwa ok. 4 godzin.
Islandia została zasiedlona jako ostatni kraj w Europie. Pierwsi, w VIII w., pojawili się tu irlandzcy mnisi, w latach 870-930 trwał natomiast okres imigracji pogańskich Normanów, którzy przybyli tu głównie z Norwegii i innych skandynawskich krajów i kolonii na Wyspach Brytyjskich. Za pierwszego osadnika na wyspie uważa się założyciela Reykjaviku Ingólfura Arnarssona. Początkowo Islandia była krajem równych i wolnych obywateli, a najważniejsze decyzje dotyczące wyspy były podejmowane na dorocznym zgromadzeniu lokalnych naczelników – Althingu. W pierwszej połowie XIII w. rozpoczęły się w kraju waśnie rodowe, które ostatecznie doprowadziły do przejęcia władzy przez Norwegię. W 1397 r. w wyniku podpisania Unii Kalmarskiej Islandia przeszła pod kontrolę duńską, pod którą znajdowała się aż do pierwszej połowy XX w. Podczas drugiej wojny światowej na wyspę przybyły wojska brytyjskie, a później amerykańskie, które przyczyniły się do szybkiej modernizacji i rozwoju kraju – ludność zaczęła przeprowadzać się do miast, pojawiły się samochody, radio, telewizja, budowano drogi. W 1944 r. w referendum Islandczycy zdecydowali o zerwaniu wszelkich więzi z Danią i ustanowieniu republiki, tym samym odzyskując pełną niepodległość.
Podstawą kuchni islandzkiej są jagnięcina i ryby (zarówno rzeczne, jak i morskie). Do tradycyjnych tutejszych dań należą:
Kjötsúpa – zupa z jagnięciną i warzywami.
Hákarl – sfermentowane mięso rekina polarnego, które koniecznie trzeba popić tutejszą wódką kminkową Brennivín.
Skyr – gęsty jogurt z mleka krowiego, charakteryzujący się niską kalorycznością i dużą zawartością białka.
Lysi – olej z wątroby dorsza pity rano do śniadania dla zdrowia.
Kleinur – pączki w kształcie faworka, bez lukru i bez nadzienia.
Hot dog Eina með öllu (jeden ze wszystkim) – hot dog z cebulą surową i prażoną, ketchupem, majonezem i musztardą.
Svið – głowa jagnięcia przerąbana na pół, opalona z sierści i ugotowana.
Na Islandię można wwieźć 200 papierosów oraz litr mocnego alkoholu, 0,75 l wina i 3 l piwa. Nie ma ograniczeń w wwozie i wywozie dewiz.
W sklepach – skyr 200-250 ISK, czekolada 300-400 ISK, pepsi 0,5l 160 ISK, mleko 200 ISK, lysi 1199 ISK, suszona ryba 100 g 1000 ISK, banany 200 ISK/kg, baton z lukrecją 200 ISK, sól lawowa 700 ISK.
W restauracjach – zupa dnia z chlebem 1200 ISK, hot dog 500 ISK, svið 4000 ISK, stek z jagnięciny 4000-5000 ISK, pizza 2000 ISK, ryba z frytkami 2300 ISK, hamburger 1800 ISK, piwo 1200 ISK, kawa 400-500 ISK.
Wynajem samochody kosztuje ok. 60 € za dzień, natomiast bilet autobusowy po aglomeracji stołecznej 470 ISK.
Dowód osobisty lub paszport, kartę EKUZ.
Kurtkę przeciwdeszczową i odporną na wiatr, wygodne trekkingowe buty, czapkę, okulary przeciwsłoneczne. Dobrym pomysłem są też wodoodporne spodnie.
Produkty spożywcze – wyroby cukiernicze z lukrecją (np. czekolada Sirius z lukrecją i solą morską), lysi, sól lawowa lub sól z wędzoną brzozą, suszone ryby, wódka kminkowa Brennivín.
Produkty użytkowe – wyroby z owczej wełny (czapki, rękawiczki, swetry, skarpetki).
Produkty dekoracyjne – gadżety z maskonurem (magnesy, pluszaki, breloczki, ściereczki itp.).