Filipiny to państwo wyspiarskie w południowo-wschodniej Azji. Jego powierzchnia jest zbliżona do Polski i wynosi 300 tys. km², jednak mieszka tu znacznie więcej osób niż w naszym kraju, bowiem aż 106 mln. Większość mieszkańców Filipin to katolicy (ponad 80 proc.). Filipiny są jednym z dwóch azjatyckich krajów, w którym dominującą religią jest katolicyzm (drugim jest Timor Wschodni). Sporo jest też protestantów (11 proc.) i wyznawców islamu (5,5 proc.).
To również warto przeczytać:
>> Wakacje lub wczasy na Filipinach – co warto wiedzieć przed wyjazdem?
>> Filipiny – pogoda, klimat i temperatura. Kiedy lecieć na wakacje?
Filipiny zajmują przeszło 7 tys. wysp na Oceanie Spokojnym, co czyni Archipelag Filipiński jednym z największych na świecie. Do największych wysp należą: Luzon (na którym znajduje się stolica Filipin – Manila), Mindanao, Samar, Cebu, Negros i Palawan.
Filipiny zajmują piąte miejsce na świecie pod względem długości wybrzeża, wynosi ona aż 36.289 km! Pochodną tak imponującej długości wybrzeża jest ogromna ilość fantastycznych plaż, do najsłynniejszych należą plaże gminy El Nido oraz Coron na Palawanie, Alona na Panglao, czy White Beach na wyspie Boracay.
Przeczytaj także:
>> Najpiękniejsze wyspy na Filipinach - które warto zobaczyć?
>> 9 najpiękniejszych plaż na Filipinach
Kraj leży w tzw. Pacyficznym Pierścieniu Ognia. Na Filipinach znajduje się ponad 50 wulkanów. Jednym z najciekawszych turystycznie jest Taal, położony na jeziorze o tej samej nazwie. Dość często da się też odczuć pomniejsze trzęsienia ziemi.
Oficjalnymi językami urzędowymi kraju są filipiński i angielski. Oprócz nich na wyspach funkcjonuje ok. 100-150 innych języków, większość z grupy austronezyjskiej. Duży odsetek z nich występuje tylko lokalnie, dla 80 proc. ludności językiem ojczystym jest jeden z jedenastu głównych języków archipelagu – tagalski, cebuański, ilokano, hiligaynon, bikolski, warajski, kapampangan, pangasinan, maguindanao, maranao bądź tausug.
Większość mieszkańców zna jednak język angielski, stąd też podróż na Filipiny nie powinna nastręczać żadnych komunikacyjnych trudności osobom, które znają język Szekspira, nawet w stopniu podstawowym
W tropikalnym kraju nie brakuje cudów natury. Filipiny posiadają bardzo bogatą faunę i florę. Są domem dla setek gatunków, jednak najbardziej kojarzone z tym krajem są bardzo charakterystyczne wielkookie ssaki z rodziny wyraków, zwane również tarsjuszami.
Cechami wyróżniającymi te zabawne drapieżniki, oprócz ogromnych rozmiarów oczu, są również: szyja obracająca się o prawie 180 stopni, długi ogon i nocny tryb życia. Tarsjusze można oglądać w Philippine Tarsier Sanctuary – rezerwacie przyrody znajdującym się w rejonie Corella na wyspie Bohol.
Główną atrakcją rezerwatu jest tzw. Tarsier Trail – szlak prowadzący przez gęstą filipińską dżunglę, przy którym znajdują się platformy widokowe, z których, jeśli ktoś ma szczęście, można zobaczyć wyraki przyczepione do gałęzi.
Dowiedz się więcej:
>> Największe atrakcje na Filipinach. Co warto zobaczyć podczas wakacji?
W niektórych częściach Filipin żywe są wciąż dość oryginalne tradycje pogrzebowe. Jednym z takich miejsc jest Sagada – prowincja leżąca w północnej części Luzonu, która słynie z nietypowego rodzaju pochówku – trumny są tu zawieszane w jaskiniach bądź na zboczu stromej skały.
Starsze osoby same przygotowują swoje trumny (jeśli są zbyt chore lub słabe robią to za nich bliscy). Pogrzeby odbywają się w pobliskich jaskiniach, a trumny są albo podwieszane wewnątrz jaskiń, albo na zboczach klifów. Tradycja pochówków tego typu ma już ponad 2 tys. lat, a najstarsze trumny, które możemy zobaczyć obecnie, mają nawet 100 lat! Miejscowi wierzą, że dzięki takiemu umiejscowieniu trumien, ułatwia się duszy osiągnięcie wyższego statusu w życiu pozagrobowym.
Kuchnia filipińska to mieszanka smaków, technik i tradycji kulinarnych, które odzwierciedlają bogatą historię kraju oraz wpływy różnych kultur. Największe piętno na kuchni filipińskiej odcisnęli Hiszpanie, a widoczne jest to głównie w używaniu pomidorów i przecierów pomidorowych w przygotowywaniu gulaszy wszelkiego rodzaju oraz empanady i marynowane mięso. Podstawowym składnikiem kuchni filipińskiej, jak w większości krajów Azji, jest rzecz jasna ryż. Towarzyszy on większości filipińskich posiłków. Mięso nie jest bardzo popularne, ale najczęściej w tradycyjnych daniach znajdzie się kurczak oraz wieprzowina. To, co jednak króluje na filipińskim stole, to owoce morza i ryby. Filipiny to kraj wyspiarski, więc oczywistym jest, że wielu mieszkańców trudni się rybołówstwem, a dary morza są najłatwiej dostępnym produktem wysokobiałkowym. Wszystko to przygotowywane jest w towarzystwie przypraw i ziół, takich jak czosnek, cebula, imbir oraz chili.
Kuchnia filipińska jest także znana z nietypowych dań, które mogą zaskoczyć turystów. Jednym z nich jest balut, jajko kacze z częściowo rozwiniętym zarodkiem, gotowane i jedzone na ciepło, uważane za przysmak. Drugi w kolejności jest dinuguan, czyli gulasz z wieprzowiny w sosie z krwi, często przyprawiany octem i ziołami. Sisig to smażone i doprawiane kawałki wieprzowiny, często podawane na gorącym talerzu. Kwek-kwek to jajka przepiórcze obtoczone w jasnym pomarańczowym cieście i smażone, podawane z octowym sosem. Bicol Express to pikantne danie z wieprzowiny gotowane w mleku kokosowym z chili i krewetkami.
Kuchnia filipińska to kulinarna podróż przez różne smaki i tradycje. Każde danie ma swoją historię i unikalne składniki, które razem tworzą wyjątkowy i bogaty smakowy krajobraz.