< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia Wietnamu - co warto spróbować

Kuchnia Wietnamu - co warto spróbować

Skrócony opis

Pomimo zróżnicowanego krajobrazu, cała wietnamska kuchnia opiera się na tej samej wspaniale zbilansowanej mieszance aromatów, ostrości, słodyczy, kwaskowatości i sosu rybnego. Podobnie jak w przypadku innych kuchni azjatyckich, wszystko zależy tu od idealnego połączenia dwóch elementów: yin i yang, czyli dwóch pierwotnych i przeciwstawnych, lecz uzupełniających się sił: słodki i słony, chłodzący i rozgrzewający, świeży i sfermentowany.

Sekcja 1

Kuchnie świata – poznaj smaki Wietnamu


Aby naprawdę zrozumieć smaki Wietnamu, warto najpierw przyjrzeć się mapie. Uformowany na kształt wydłużonego S, ten długi i wąski kraj jest zbliżony powierzchnią do Włoch. Na północy graniczy z Chinami, na zachodzie z Laosem i Kambodżą oraz z Morzem Południowochińskim na wschodzie. Linia brzegowa o długości 3000 kilometrów ciągnie się w dół od Hanoi, przez niedostępne wyżyny w centrum, po rozciągające się na południu Hoi Chi Minh (dawny Sajgon) oraz żyzną deltę Mekongu. Kuchnia północy pozostaje pod silnym wpływem Chin, a im dalej na południe, tym więcej pojawia się smaków i składników.

Wpływy francuskie

Trudno mówić o wietnamskiej kuchni nie wspomniawszy o francuskiej kolonizacji, która rozpoczęła się od przybycia misjonarzy w XVIII wieku i trwała aż do 1954 roku. Miało to niewątpliwie trwały wpływ na kraj, ludzi, architekturę, kulturę i smaki. Najbardziej oczywistym przykładem może być banh mi – kanapka, której podstawą jest chrupiąca francuska bagietka. Wietnamczycy jednak dodali do zwykłej kanapki z grillowaną wieprzowiną czysto azjatyckie akcenty: pastę z krewetek, sardynki, aromatyczną kolendrę, piklowaną marchewkę. Pho to kolejny przykład francuskiego kolonializmu, który odcisnął swój ślad w lokalnej kuchni; w zupie wietnamski makaron ryżowy łączy się z mięsnym bulionem, który wywodzi się z kuchni francuskiej. Legendy mówią, że francuscy kolonizatorzy zabijali bydło na steki, a oszczędni i pomysłowi wietnamscy kucharze wykorzystywali resztki, kości i inne odrzucone kawałki, tak by nic się nie zmarnowało. I w ten sposób powstała zupa pho. Stare wietnamskie przysłowie mówi, że matka ocenia swoją przyszłą synową, po umiejętności gotowania pho. Podobno prawdziwy mistrz potrafi dokładnie oszacować, na jakim etapie jest bulion, wyłącznie na podstawie węchu. To wszystko pokazuje, jak poważnie Wietnamczycy podchodzą do kwestii bulionu.

Odkrywanie kulinarnej strony Wietnamu jest jak przez kilka krajów, tak odmienne potrafią być poszczególne regiony. Jego wyjątkowa geografia odgrywa ważną rolę w kuchni, ponieważ klimat wpływa na dostępność niektórych produktów i przypraw w każdym regionie. Podróżując z północnego Wietnamu, przez jego centrum, aż do południowego krańca, zobaczysz nie tylko różne składniki używane w kuchni, ale także różne style i odmienne podejście do kwestii jedzenia i jego przygotowania.



Kuchnia północy

Jedzenie w północnym regionie Wietnamu jest mocno uzależnione od pradawnych zwyczajów. Pierwsi osadnicy przywiązywali dużą wagę do tradycji swych przodków i by je kultywować organizowali wśród społeczności konkursy kulinarne na przyrządzenie prostych potraw, takich jak ryż na parze i ciastka ryżowe. A jak wiadomo, kunszt kucharza poznaje się po tym, jak przyrządza podstawowe dania. Te tradycje są tu nadal silnie zakorzenione, a w domach gotuje się według ścisłych prastarych receptur, używając określonych składników.

Bliskie sąsiedztwo z Chinami sprawia, że w górzystych prowincjach Wietnamu na zachód od Doliny Rzeki Czerwonej można dostrzec silne chińskie wpływy. Jednakże mieszkańcy korzystają tu również z rodzimych składników, takich jak sos rybny i pasta z krewetek, aby pokazać, że ich kuchnia nie jest kopią kuchni gigantycznego sąsiada. Generalnie kuchnia regionów północnych jest prosta, rozgrzewająca i domowa. Pieprz, który jest tu łatwo dostępny, zazwyczaj zastępuje bardziej wyszukane przyprawy, które są zdecydowanie częściej stosowane w regionach centralnych i południowych. Książkowym przykładem prostej kuchni Hanoi jest narodowe danie Wietnamu, czyli wspomniana już zupa pho. Każdy region kraju ma swoją własną wersję pho, ale prawdopodobnie najlepsze i najbardziej klasyczne znajdziecie właśnie w Hanoi, miejscu skąd się wywodzi. Tradycyjnie pho to prosta zupa z makaronem ryżowym, której podstawę stanowi aromatyczny bulion na szpikowych kościach wołowych. Zupa serwowana jest z cieniutko pokrojoną wołowiną, papryczkami chili i olbrzymią ilością świeżej kolendry. Im dalej na południe, tym częściej można spotkać się z podejściem „wszystko ujdzie”, bulion jest bardziej urozmaicony i pojawia się więcej różnorodnych ziół.



Kuchnia centrum

Podróżując dalej na południe w centralnym regionie kraju znajdziesz dwa ciekawe kulinarne przystanki, dawny portugalski port morski Hoi An i miasto Hue położone nad Rzeką Perfumową. Hue w XIX w. było stolicą wietnamskiego cesarstwa północy, co wpłynęło na większe wyrafinowanie tutejszej kuchni. Potrawy tego regionu są bardziej wyszukane, z większą ilością przypraw i przygotowane z większą starannością, by odzwierciedlić królewską przeszłość i znaczenie regionu. Tę szczególną dbałość o szczegóły można dostrzec w słynnych pierożkach Bánh Bao Bánh Vạc, wywodzących się z Hoi An. Potrawa ze względu na delikatne, przypominające kwiaty kształty jest powszechnie znana jako pierożki White Rose. Są to małe pierożki z cienkiego ciasta ryżowego, nadziewane mielonymi krewetkami lub wieprzowiną, serwowane w słodko-kwaśnym sosie, oprószone prażoną cebulką.



Kuchnia południa

Południe jest znane z cieplejszego klimatu i żyznych gleb. Oznacza to, że rośnie tutaj większa różnorodność owoców i warzyw, ponadto znacznie większe zbiory ryżu przynoszą duże zyski i wpływają nie tylko na gospodarkę, ale i na podejście do życia. W rezultacie mieszkańcy południa zdają się być bardziej liberalni i hojni, jeśli chodzi o składniki. Smaki południa są odważniejsze, bardziej żywe i nieco słodsze. Widać to szczególnie w głównym ośrodku miejskim, Ho Chi Minh, gdzie bardzo popularne są desery, rzadko jadane w pozostałych regionach. Dobrym przykładem wyjątkowej kuchni południa jest słodka wersja przekąski bánh tét, która w innych miejscach występuje w wersji pikantnej. Południowe bánh tét wykonane jest ze słodkiej czerwonej fasoli i kleistego ryżu, a następnie zawinięte w liście bananowca.

Po ugotowaniu rolka jest krojona na kawałki i serwowana z gęstym, słodkim sosem i sezamem. Na wybrzeżu, w miejscach, takich jak Mũi Né i Vũng Tàu, w kuchni pojawiają się różne owoce morza i ryby. Z kolei region położny najdalej na południu, czyli delta Mekongu, oferuje kuchnię, w której pojawiają takie składniki, jak kokosy, cukier palmowy i owoce tropikalne, których nie sposób spotkać w daniach północy.

Wspaniała regionalna różnorodność Wietnamu sprawia, że jest to miejsce wymarzone dla każdego miłośnika dobrej kuchni. Ciekawe połączenia smaków, świeże składniki i prostota, to są główne cechy charakterystyczne wietnamskiej kuchni. Nic zatem dziwnego, że kuchnia wietnamska jest coraz częściej wymieniana w ścisłej czołówce najsmaczniejszych kuchni świata.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 3.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Hang Son Doong. Podziemny Mount Everest

Największa jaskinia na świecie została odkryta dopiero w 2009 roku. “To jak odkryć wcześniej nieznany Mount Everest” – powiedział o niej jej pierwszy eksplorator, Howard Limbert. Największa z komór Hang Son Doong, znajdującej się w wietnamskiej prowincji Quang Binh, ma ponad 5 kilometrów długości, 150 metrów szerokości i aż 200 metrów wysokości. Żeby do niej wejść, trzeba poczekać rok i zapłacić 3000 dolarów. Wyprawa trwa pięć dni. Jedynym organizatorem ekspedycji do tej jaskini jest firma Oxalis. Rozmawiamy z jej przedstawicielem, Datem Nguyenem.

Najważniejsze atrakcje i zabytki wietnamskiej stolicy Hanoi

Hanoi to drugie co do wielkości miasto, a zarazem stolica Wietnamu. Metropolia poważnie ucierpiała w czasie wojny, dlatego dość duża część miasta składa się z socrealistycznej zabudowy. Na szczęście wiele historycznym zabytków również przetrwało i dziś są wielką atrakcja turystyczną. Ale architektura to nie wszystko co warto zobaczyć w Hanoi. Prezentujemy najważniejsze miejsca, które planując podróż, warto uwzględnić na swojej liście:

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Wietnam
Twoja wersja przeglądarki nie jest wspierana.