Pamiątki z Indii. Co warto przywieźć?

Poszukiwanie suwenirów, czy to na prezenty dla bliskich, czy na własny użytek, stanowi nierozerwalną część podróżowania i wakacyjnych wyjazdów. Najlepszym miejscem, by zanurzyć się w smakach, kolorach i aromatach danego regionu są targi i małe sklepiki. Można tam znaleźć zarówno piękne przedmioty wykonane własnoręcznie przez miejscowych artystów, jak i lokalne przyprawy czy produkty spożywcze. Indie nie stanowią pod tym względem wyjątku. Ten olbrzymi kraj, z niezwykle bogatą historią i kulturą, oferuje turystom szeroką gamę robionych ręcznie przedmiotów, które sprawdzą się jako pamiątki z podróży i prezenty dla bliskich. Jeśli planujesz już swoją hinduską wyprawę, to poniższa lista może być pomocna przy doborze najlepszych suwenirów.

Wyjątkowe produkty, które warto przywieźć z wakacji w Indiach

1. Tradycyjne malowidła


Indie to ojczyzna wielu zdolnych artystów i rzemieślników, między innymi malarzy, rzeźbiarzy i tkaczy. Prace artystyczne regionalnych twórców są zawsze świetną pamiątką z podróży, a Indie oferują bardzo dużo ciekawych możliwości. Turyści chętnie kupują obrazy Madhubani, zwane także pod nazwą Mithila. Jest to tradycyjne malarstwo hinduskie charakterystyczne dla regionu Madhubani, którym od tysiącleci zajmowały się kobiety z kilku tylko kast. Pierwotnie malowidła wykonywane były na ścianach domów, ponieważ dekorowanie domostw było jednym z podstawowych zadań kobiety. Współcześnie obrazy powstają także na tkaninach bawełnianych, na papierze z dodatkiem słomy ryżowej lub włókien bambusowych i na fabrycznych kanwach. Mimo upływu wieków, styl i motywy obrazów prawie się nie zmieniły. Cechami charakterystycznymi malarstwa Madhubani jest płaska, geometryczna kompozycja i uproszczony rysunek. Na obrazach przedstawiane są przede wszystkim sceny nawiązujące do religii i postacie bóstw, a także obrządki, takie jak wesela i pogrzeby. Często pojawiają się także motywy roślinne i zwierzęce.

2. Oryginalne przyprawy


Indie od wieków słyną ze wspaniałych i aromatycznych przypraw, które jeszcze przed epoką kolonialną przyciągały tu kupców z całego świata. Hinduskie przyprawy mają niepowtarzalny smak i aromat, którego nie można spotkać w żadnym innym miejscu na Ziemi. Warto tu kupić szczególnie cynamon, kardamon, kurkumę i szafran, a także ciekawe mieszanki różnych przypraw, które nadają hinduskim potrawom niezapomniany smak. Największym producentem przypraw w kraju jest południowo-zachodni stan Kerala, który jest również jednym z ulubionych miejsc wybieranych przez turystów. Oczywiście w Polsce kupicie większość, o ile nie wszystkie, rodzaje hinduskich przypraw, ale te oryginalne mają w sobie o wiele więcej aromatu. Poza tym paczuszki z przyprawami nie zajmują wiele miejsca w bagażu i nie kosztują wiele, będziecie więc mogli nimi obdarować kilka bliskich sobie osób.



3. Jedwab


Północno-wschodni stan Asam słynie na świecie z upraw herbaty, która też będzie świetnym prezentem oraz z produkcji wyjątkowego jedwabiu. Jedną z odmian jest słynący z delikatnego złotego połysku jedwab Muga. Niegdyś uważano, że ta delikatna tkanina z uwagi na małą porowatość włókna nie nadaje się do barwienia, ale okazało się to nieprawda. Obecnie z jedwabiu Muga powstają między innymi piękne, bogato zdobione sari. W przeciwieństwie do innych tkanin, ten rodzaj jedwabiu zyskuje na jakości i wyglądzie wraz z wiekiem, musisz tylko pamiętać, że można go czyścić wyłącznie chemicznie. Drugą rdzenną odmianą jedwabiu z Asam jest Paat, z którego wytwarzany jest tradycyjny ubiór noszony podobnie jak sarong przez kobiety w każdym wieku, z wyjątkiem dzieci.

4. Biżuteria


Hinduska biżuteria wyróżnia się misternym wykonaniem, wyrafinowanym wzornictwem i różnorodnością form. Praktycznie każdy z 29 stanów ma odrębny i charakterystyczny styl jubilerski. Tradycyjna biżuteria wykonywana jest przede wszystkim ze złota lub srebra, ale znajdziecie tam także bardzo dużo biżuterii plemiennej. Do jej wytworzenia zamiast drogich kruszców stosuje się łatwo dostępne produkty lokalne, takie jak drewno i kamienie. W Indiach można bez problemu znaleźć piękną i unikatową biżuterię na każdą kieszeń.





5. Tradycyjne hinduskie ubrania


Będąc w Indiach warto kupić na pamiątkę niezwykle wygodne i piękne stroje. Flagowym produktem, jeśli chodzi o hinduskie ubrania jest oczywiście jedwabne sari, czyli kilkumetrowy zwój materiału, odpowiednio drapowany w talii. Jest to idealny strój na upały, więc z pewnością przyda się nie raz, także po powrocie do domu. Jeśli nie jesteście przekonani co do codziennej użyteczności sari, to z pewnością lepszym wyborem będzie inny unikatowy produkt: pashmina, czyli ręcznie tkany szal z kaszmiru lub mieszanki kaszmiru i jedwabiu.



6. Rękodzieło z drzewa sandałowego


Wspaniałym prezentem lub pamiątką z Indii będą także przedmioty wyrzeźbione w drzewie sandałowym. Zasadniczo przedmioty te są wytwarzane w stanie Kerala, ale można je znaleźć na targach także w innych częściach kraju. Zdolni artyści i rzemieślnicy tworzą z jednego z najbardziej pachnących rodzajów drewna misterne szkatułki na biżuterię, ozdoby, popielniczki, płaskorzeźby i praktycznie wszystko, co tylko można sobie wyobrazić.

Warto posłuchać rady doświadczonych podróżników.

Jeśli nadal nie jesteś pewien, co warto przywieźć do domu z podróży po Indiach, to zobacz, co mają w tej kwestii do powiedzenia doświadczeni podróżnicy.
Luiza i Bartek – małżeństwo pasjonatów, którzy prowadzą blog tuitam.net poświęcony podróżom i fotografii. W trakcie swoich wypraw zjechali około 40 krajów na całym świecie. Od dwóch lat podróżują z małym dzieckiem. Indie odwiedzili w 2015 roku opisując na swoim blogu całą wyprawę i przygotowania do wyjazdu. Całość została uzupełniona pięknymi zdjęciami, które przybliżą wam codzienne życie i kulturę tego kraju. Dowiedzcie się jakie produkty ich zdaniem warto przywieźć z podróży do Indii.

„Podczas naszych podróży nie kupujemy raczej popularnych i typowych pamiątek z podróży, bardzo za to lubimy przywieźć coś, co będziemy mogli potem używać i przez to właśnie, wspominać nasz wyjazd. Nie kupujemy na straganach czy sklepach z pamiątkami, raczej w zwykłym „spożywczaku” czy na targach. Z Indii przywieźliśmy dużą torbę i naprawdę, trudno tam powstrzymać się przed zakupami!

Co więc kupiliśmy? Przede wszystkim przyprawy: pieprz, wanilię, cynamon, goździki oraz herbaty: gotową mieszkankę z kardamonem oraz drugą: z chili i kurkumą. W Indiach produkuję się sporo dobrych, naturalnych kosmetyków, więc to również jest dobry pomysł na prezent z Indii. My natomiast kupiliśmy dużą butelkę (bardzo taniego) oleju kokosowego. Do torby dopchaliśmy jeszcze kilka sztuk pięknych materiałów. Domyślnym przeznaczeniem jednego z nich była ślubna kamizelka przyszłego pana młodego. My przeznaczyliśmy go na obrus do naszej kuchni."
Data Publikacji: 21.08.2018

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
krajobraz kierunku
Kuchnia grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.