Wróć

Podróże ze smakiem

TOP 5 najbardziej zaskakujących potraw świata

Podróżowanie po świecie to przede wszystkim odkrywanie nowych, fascynujących miejsc. Jednakże z każdą przekraczaną granicą poszerzamy swoje horyzonty, poprzez bliskie spotkania z innymi kulturami i obyczajami. Jednym z aspektów podróżowania jest również poznawanie kuchni poszczególnych państw i regionalnych potraw. Kosztowanie dań charakterystycznych dla danego kraju to świetny sposób na poznanie jego kultury i tradycji, na pogłębienie Twoich doświadczeń. Pamiętaj jednak, że niektóre potrawy mogą okazać się niesamowite i ciekawe, inne natomiast zaskakujące lub wręcz dziwne. W różnych zakątkach świata ludzie spożywają produkty, które w naszej kulturze nie są uznawane za jadalne, jak na przykład mrówki czy pająki. Nie musisz próbować wszystkiego, co w danym kraju jest uznawane za smakołyk, ale jeśli jesteś kulinarnym odkrywcą to z pewnością czasami warto się odważyć. Może się okazać, że polubisz wiele spośród potraw, do których początkowo podejdziesz z nieufnością. Jeśli nie należysz do kulinarnych odkrywców, możesz wykorzystać poniższą listę jako wskazówkę, czego unikać. Jeśli natomiast jesteś żądny kulinarnych przygód, nieustraszony i otwarty na nowe smaki, to przedstawiamy specjalnie dla Ciebie kilka spośród najdziwniejszych – i jednocześnie smacznych – potraw świata.
1. Escamoles, Meksyk

To danie niektórzy nazywają owadzim kawiorem i nic w tym dziwnego, ponieważ w Meksyku to prawdziwy rarytas. Są to smażone jaja niektórych gatunków mrówek, które z wyglądu przypominają ziarenka dmuchanego ryżu. Potrawa wywodzi się z centralnego Meksyku, a spożywali ją już Aztekowie. Escamoles są dziś serwowane jako dodatek do tacos lub omletu, a także serwowane jako osobne danie z guacamole i tortillą. Turyści często obawiają się tego dania, ale w rzeczywistości jest ono niezwykle smaczne. Jaja, smażone na maśle z dużą ilością aromatycznych przypraw, są chrupiące i mają lekko orzechowy smak. Do produkcji escamoles używane są wyłącznie jaja rzadkich gatunków mrówek, które zbierane są z systemów korzeniowych agawy. Zbiory są możliwe tylko w okresie między lutym a kwietniem, nic więc dziwnego, że danie jest uważane za rarytas. Jest to jedna z najbardziej nietypowych potraw, którą możesz zjeść w czasie wakacji w Meksyku.



2. Cuy, Peru

Cuy to smażona lub pieczona świnka morska, peruwiański przysmak zwykle spożywany obecnie na specjalne okazje. Jedzenie świnek morskich dla ludzi z naszego kręgu kulturowego jest dziwne, gdyż traktujemy te zwierzęta tak jak psy i koty. Jednakże dla ludności zamieszkującej Andy od tysięcy lat są to zwierzęta hodowlane, stanowiące od dawna podstawę ich diety. Pieczone lub gotowane w całości, mają bardzo delikatne mięso i chrupiącą skórkę. W smaku przypominają pieczone lub grillowane udko kurczaka.



3. Fugu, Japonia

Fugu, czyli rozdymka tygrysia, to prawdziwy japoński przysmak i zarazem jedna z najbardziej niebezpiecznych potraw na świecie. Trucizna, jaką zawiera w sobie Fugu jest dużo groźniejsza niż cyjanek. Dlatego tak ważne jest, by na degustację wybrać miejsce certyfikowane, które jest gwarancją naszego bezpieczeństwa. Spożycie źle oporządzonej ryby może skutkować ciężkim zatruciem, a w skrajnych wypadkach nawet śmiercią. W Japonii obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące podawania Fugu, więc jeśli tylko wybierzesz właściwe miejsce, możesz być pewien, że otrzymasz danie bezpieczne i niezwykle smaczne. Sekret tkwi w należytym sprawieniu ryby, tak by przed dalszą obróbką pozbyć się części zawierających truciznę. Fugu może być przygotowywane wyłącznie przez doświadczonych kucharzy, którzy przeszli co najmniej 2-letnie specjalistyczne szkolenia i uzyskali licencję. Ryba jest zazwyczaj podawana w postaci surowej, pokrojona na cienkie jak papier plasterki lub krótko gotowana w bulionie, może być także dodana do gulaszu lub grillowana i serwowana w sosie teriyaki.



4. Salangan, Tajlandia

Jednym z najdroższych, najbardziej pożądanych i poszukiwanych przysmaków na świecie są gniazda salangan, potocznie nazywane „jaskółczymi gniazdami”. Gniazda o słonawo-morskim posmaku budowane są z wydzieliny gruczołów ślinowych niektórych gatunków ptaków z rodziny jerzykowatych, zwanych salanganami. Dawniej zbiór gniazd utrudniało ich położenie w niedostępnych nadmorskich niszach i jaskiniach, często dostępnych tylko od strony morza, co wpłynęło na niewyobrażalnie wysokie ceny tego specjału. Obecnie, choć dla kolonii salangan buduje się specjalne budynki, co znacznie ułatwia ich zbiór, ceny zbytnio nie zmalały.





5. Gaebul, Korea Południowa

Gaebul, ze względu na kształt zwany morskim penisem, jest tak naprawdę gatunkiem szczetnicy, czyli morskiego bezkręgowca. Gaebul jest na wschodzie powszechnie ceniony jako niesamowity afrodyzjak. Szczetnice po dokładnym opłukaniu są zazwyczaj serwowane na surowo, w postaci sashimi, skropione olejem sezamowym i octem ryżowym. Gaebul jest w smaku podobny do małż i ostryg, jeśli więc uwielbiasz owoce morze, ten smakołyk Cię zachwyci.

Podobne artykuły

krajobraz-kierunku
Kuchnia Grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz-kierunku
Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować? Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz-kierunku
Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
krajobraz-kierunku
Smaki Bułgarii – co warto spróbować? Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.