Podróżowanie po świecie to przede wszystkim odkrywanie nowych, fascynujących miejsc. Jednakże z każdą przekraczaną granicą poszerzamy swoje horyzonty, poprzez bliskie spotkania z innymi kulturami i obyczajami. Jednym z aspektów podróżowania jest również poznawanie kuchni poszczególnych państw i regionalnych potraw. Kosztowanie dań charakterystycznych dla danego kraju to świetny sposób na poznanie jego kultury i tradycji, na pogłębienie Twoich doświadczeń. Pamiętaj jednak, że niektóre potrawy mogą okazać się niesamowite i ciekawe, inne natomiast zaskakujące lub wręcz dziwne. W różnych zakątkach świata ludzie spożywają produkty, które w naszej kulturze nie są uznawane za jadalne, jak na przykład mrówki czy pająki. Nie musisz próbować wszystkiego, co w danym kraju jest uznawane za smakołyk, ale jeśli jesteś kulinarnym odkrywcą to z pewnością czasami warto się odważyć. Może się okazać, że polubisz wiele spośród potraw, do których początkowo podejdziesz z nieufnością. Jeśli nie należysz do kulinarnych odkrywców, możesz wykorzystać poniższą listę jako wskazówkę, czego unikać. Jeśli natomiast jesteś żądny kulinarnych przygód, nieustraszony i otwarty na nowe smaki, to przedstawiamy specjalnie dla Ciebie kilka spośród najdziwniejszych – i jednocześnie smacznych – potraw świata.
1. Escamoles, Meksyk
To danie niektórzy nazywają owadzim kawiorem i nic w tym dziwnego, ponieważ w Meksyku to prawdziwy rarytas. Są to smażone jaja niektórych gatunków mrówek, które z wyglądu przypominają ziarenka dmuchanego ryżu. Potrawa wywodzi się z centralnego Meksyku, a spożywali ją już Aztekowie. Escamoles są dziś serwowane jako dodatek do tacos lub omletu, a także serwowane jako osobne danie z guacamole i tortillą. Turyści często obawiają się tego dania, ale w rzeczywistości jest ono niezwykle smaczne. Jaja, smażone na maśle z dużą ilością aromatycznych przypraw, są chrupiące i mają lekko orzechowy smak. Do produkcji escamoles używane są wyłącznie jaja rzadkich gatunków mrówek, które zbierane są z systemów korzeniowych agawy. Zbiory są możliwe tylko w okresie między lutym a kwietniem, nic więc dziwnego, że danie jest uważane za rarytas. Jest to jedna z najbardziej nietypowych potraw, którą możesz zjeść w czasie wakacji w Meksyku.
2. Cuy, Peru
Cuy to smażona lub pieczona świnka morska, peruwiański przysmak zwykle spożywany obecnie na specjalne okazje. Jedzenie świnek morskich dla ludzi z naszego kręgu kulturowego jest dziwne, gdyż traktujemy te zwierzęta tak jak psy i koty. Jednakże dla ludności zamieszkującej Andy od tysięcy lat są to zwierzęta hodowlane, stanowiące od dawna podstawę ich diety. Pieczone lub gotowane w całości, mają bardzo delikatne mięso i chrupiącą skórkę. W smaku przypominają pieczone lub grillowane udko kurczaka.
3. Fugu, Japonia
Fugu, czyli rozdymka tygrysia, to prawdziwy japoński przysmak i zarazem jedna z najbardziej niebezpiecznych potraw na świecie. Trucizna, jaką zawiera w sobie Fugu jest dużo groźniejsza niż cyjanek. Dlatego tak ważne jest, by na degustację wybrać miejsce certyfikowane, które jest gwarancją naszego bezpieczeństwa. Spożycie źle oporządzonej ryby może skutkować ciężkim zatruciem, a w skrajnych wypadkach nawet śmiercią. W Japonii obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące podawania Fugu, więc jeśli tylko wybierzesz właściwe miejsce, możesz być pewien, że otrzymasz danie bezpieczne i niezwykle smaczne. Sekret tkwi w należytym sprawieniu ryby, tak by przed dalszą obróbką pozbyć się części zawierających truciznę. Fugu może być przygotowywane wyłącznie przez doświadczonych kucharzy, którzy przeszli co najmniej 2-letnie specjalistyczne szkolenia i uzyskali licencję. Ryba jest zazwyczaj podawana w postaci surowej, pokrojona na cienkie jak papier plasterki lub krótko gotowana w bulionie, może być także dodana do gulaszu lub grillowana i serwowana w sosie teriyaki.
4. Salangan, Tajlandia
Jednym z najdroższych, najbardziej pożądanych i poszukiwanych przysmaków na świecie są gniazda salangan, potocznie nazywane „jaskółczymi gniazdami”. Gniazda o słonawo-morskim posmaku budowane są z wydzieliny gruczołów ślinowych niektórych gatunków ptaków z rodziny jerzykowatych, zwanych salanganami. Dawniej zbiór gniazd utrudniało ich położenie w niedostępnych nadmorskich niszach i jaskiniach, często dostępnych tylko od strony morza, co wpłynęło na niewyobrażalnie wysokie ceny tego specjału. Obecnie, choć dla kolonii salangan buduje się specjalne budynki, co znacznie ułatwia ich zbiór, ceny zbytnio nie zmalały.
5. Gaebul, Korea Południowa
Gaebul, ze względu na kształt zwany morskim penisem, jest tak naprawdę gatunkiem szczetnicy, czyli morskiego bezkręgowca. Gaebul jest na wschodzie powszechnie ceniony jako niesamowity afrodyzjak. Szczetnice po dokładnym opłukaniu są zazwyczaj serwowane na surowo, w postaci sashimi, skropione olejem sezamowym i octem ryżowym. Gaebul jest w smaku podobny do małż i ostryg, jeśli więc uwielbiasz owoce morze, ten smakołyk Cię zachwyci.
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy.
Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska.
W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni.
Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
Kuchnia grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.