Myślisz, że podczas wakacji w Indiach jedyne, co będziesz jeść to ryż, curry i chlebek naan? Nic bardziej mylnego! Tamtejsza kuchnia bogata jest w smaki i aromaty, które trudno odwzorować bez lokalnych przypraw czy receptur. Do topowych dań kuchni indyjskiej należą:
Chapati, Roti, Naan, Paratha, Dosa – chlebki z formie mniej lub bardziej cienkiego placka.
Samosa – smażone na głębokim tłuszczu pikantne pierożki z ziemniakami i innymi dodatkami.
Aloo gobi – curry z ziemniaków i kalafiora.
Biryani – ryż z warzywami, jajkiem lub mięsem.
Thali – serwowany na tacy ryż z całą gamą różnych sosów i dodatków znajdujących się w małych miseczkach.
Dal – gęsty sos z warzyw strączkowych (soczewicy, grochu lub fasoli).
Idli sambar – bułeczki ryżowe z gulaszem z warzyw i soczewicy.
Mango chutney – gęsty sos z mango.
Palak paneer – rodzaj białego sera z krowiego mleka (nazywanego w Indiach paneer) w gęstym szpinakowym sosie.
Tandoori chicken – marynowany w jogurcie i przyprawach kurczak pieczony w specjalnym glinianym naczyniu, zwanym tandoori.
Masala dosa – cienki chrupiący naleśnik (dosa) wypełniony ziemniakami, serwowany zazwyczaj z sosem z soczewicy i różnymi dodatkami.
Uttapam – placki z ryżu i soczewicy z pomidorami i cebulą.
Barifa – słodkie ciasteczka w kształcie rombu.
Gulab jamun – kuleczki z mleka i cukru, polane słodkim syropem z dodatkiem kardamonu i wody różanej.
Lassi – jogurtowy napój występujący w różnych wersjach smakowych, może być przygotowany zarówno na słono z chilli, jak i na słodko, np. banana lassi.