Oceanarium w Lizbonie – czy warto je odwiedzić?
Oceanarium w Lizbonie to miejsce, gdzie koniecznie trzeba zabrać dzieci, będąc w Portugalii. Okazja do spotkania z rekinem czy płaszczką może szybko się nie powtórzyć!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon (1)
Dokumenty
Oferty
Użyte filtry:
Znaleziono 49 ofert
Portugalii panuje klimat śródziemnomorski, charakteryzujący się ciepłymi i suchymi latami i łagodnymi zimami. Najlepszym okresem na wizytę w tym kraju są miesiące od maja do października – późną wiosną i wczesną jesienią, jeśli interesuje nas zwiedzanie, latem zaś jeśli stawiamy głównie na wypoczynek na plaży.
Średnia temperatura w Algarve wynosi w dzień 22°C w maju, 26°C w czerwcu i we wrześniu, 28°C w lipcu i sierpniu, w nocy zaś słupki rtęci w tym okresie pokazują 14-18°C. Temperatura wody w Morzu Śródziemnym to 19°C w maju, 20°C w czerwcu, natomiast w lipcu, sierpniu i wrześniu wynosi ona 22°C. W letnich miesiącach jest 15 godzin słonecznych dziennie.
Najchłodniejszymi miesiącami są grudzień, styczeń i luty – słupki rtęci pokazują wówczas 16-17°C w dzień i 8-9°C w nocy. Deszcze rozpoczynają się w październiku i trwają całą zimę aż do wczesnej wiosny.
Nieco inny klimat ma położona na Atlantyku, na zachód od Maroka Madera. Dni latem są mniej upalne niż w kontynentalnej części Portugalii, a zimy znacznie cieplejsze, stąd Maderę określa się czasem wyspą wiecznej wiosny. Średnia temperatura w dzień wynosi 22°C w czerwcu, 24°C w lipcu, 26°C w sierpniu i wrześniu i 24°C w październiku. Temperatury w nocy wahają się w tym okresie od 16 do 19°C. W pozostałych miesiącach słupki rtęci pokazują 19-22°C w dzień i 13-16°C w nocy. Nie ma też dużej różnicy temperatur wody w Atlantyku – wynosi ona od 18 do 23°C. Opady deszczu występują głównie w styczniu i lutym oraz w październiku, listopadzie i grudniu, znacznie częściej na północy wyspy niż na południu.
Portugalia to stosunkowo niewielki kraj (92 tys. km²), ale znajduje się tutaj zaskakująco wiele ciekawych atrakcji. Najważniejsze z nich to:
Głównymi portami lotniczymi Portugalii w części kontynentalnej są Lizbona (LIS), Porto (OPO) i Faro (FAO). Międzynarodowe lotnisko znajduje się również na Maderze (FNC) i w Ponta Delgada na wyspie São Miguel na Azorach (PDL). Biura podróży, w tym Rainbow, w sezonie letnim uruchamiają czartery do Faro – z Katowic, Warszawy i Poznania, i na Maderę – z Warszawy (4 h 50 min). Pełną ofertę lotów czarterowych do Portugalii znajdziesz tutaj: bilety czarterowe do Portugalii.
Mimo iż Portugalia jest niewielkim krajem i dziś ma znacznie mniejsze znaczenie na arenie międzynarodowej niż inne kraje UE, w przeszłości była prawdziwą światową potęgą. W czasach starożytnych w Portugalii mieszkały ludy pochodzenia iberyjskiego, a potem także celtyckiego. W kolejnych wiekach kraj był wielokrotnie podbijany – padł łupem Kartagińczyków, potem Imperium Rzymskiego, następnie Swebów, Wizygotów i wreszcie na początku VIII w. muzułmanów. Niezależność uzyskał w XII wieku, a królem został wówczas Alfons I Zdobywca.
Na początku XIV w. Portugalia rozpoczęła morską ekspansję – umożliwiły to odkrycia geograficzne m.in. Henryka Żeglarza i Vasco do Gamy, który przede wszystkim odkrył drogę morską do Indii. Do najważniejszych portugalskich kolonii możemy zaliczyć Wyspy Zielonego Przylądka, Brazylię, Angolę, Mozambik, Zanzibar i Makau. Z powodu zbyt małej liczby ludności i problemów z utrzymaniem kolonii od XVII w. Portugalia zaczęła tracić kolejne terytoria. W 1910 roku obalono monarchię, a kraj stał się republiką. Od 1932 do 1968 roku autorytarne rządy sprawował tu António de Oliveira Salazar. W 1974 r. Wybuchła Rewolucja Goździków, która doprowadziła do obalenia następcy Salazara, prawicowego dyktatora Marcela Caetana. W efekcie przywrócono swobody obywatelskie, kraj włączył się w struktury europejskie i NATO oraz doszło do dekolonizacji portugalskich posiadłości w Afryce i Azji.
Pod względem kulinarnym Portugalia w pełni korzysta z zalet swojego położenia nad Morzem Śródziemnym i Oceanem Atlantyckim. Ryby i owoce morza są tu serwowane na wszystkie możliwe sposoby – pieczone, suszone, grillowane, smażone i gotowane. Bardzo popularne są również dania mięsne – na portugalskich stołach króluje wieprzowina, wołowina, jak również koźlina i baranina. Potrawy nie są przesadnie skomplikowane, ale za to bardzo smaczne i pożywne. Poniżej krótka lista dań, których warto spróbować, będąc w Portugalii:
W sklepach spożywczych – bagietka 0,40-0,80 €, vinho verde od 2 €, suszony dorsz 5-9 €/kg, oliwki 4-7 €/kg, piwo krajowe 0,90-1,20 €, duża butelka Coli 1,65 €, woda 1,5l 0,50 €, porto 5-6 €.
W restauracjach – kawa 1-1,5 €, piwo 2-3,50 €, kieliszek wina od 2 €, dania uliczne typu fast food 3-6 €, zupa dnia 1,5-3 €, danie dnia 7-9 €, menu turistico (przystawka, danie główne, deser, napój) 12-15 €, przystawki 1-4 €, grillowana ośmiornica 10-15 €.
Miejski bilet autobusowy kosztuje ok. 2 € a taksówka 3,35 € opłata początkowa i 0,61 € za kilometr.
Dowód osobisty oraz Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Negatywny wynik testu (więcej w sekcji koronawirus w Portugalii). Pamiętajmy też o kremie z filtrem UV, nakryciu głowy, podstawowym zestawie leków (tabletki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe, plastry, woda utleniona, pianka na oparzenia słoneczne) i okularach przeciwsłonecznych.
Do Portugalii należą dwa archipelagi wysp – Azory położone pośrodku Atlantyku na wysokości Lizbony oraz Madera, znajdująca się na południowy-wschód od nich (na wysokości Maroka).
Madera, zwana nieraz krainą wiecznej wiosny i pływającym ogrodem, jest jedną z najpiękniejszych wysp położonych na Atlantyku. Występuje tu bardzo bogata szata roślinna, m.in. naturalne lasy wawrzynowe, paprocie drzewiaste, kwitnące na pomarańczowo drzewa tulipanowca, różne gatunki storczyków, wielobarwne hortensje, liczne lilie i fiołki. Symbolem wyspy jest jednak strelicja królewska, zwana potocznie rajskim ptakiem, którą można tu spotkać dosłownie na każdym kroku.
Stolicą wyspy jest Funchal, założone w 1421 r. przez João Gonçalves Zarco, jednego z odkrywców Madery. Do głównych atrakcji miasta zalicza się kolejkę linową prowadzącą z dolnej części miasta do położonej na górskim zboczu dzielnicy Monte i zjazd z niej specjalnymi wiklinowymi sankami oraz pełen interesujących roślin ogród botaniczny. Madera oferuje również wspaniałe punkty widokowe na stromych klifach, możliwość podziwiania specyficznego systemu nawadniania (Levadas) i przepiękne plaże. Warto wybrać się również na jednodniowy rejs na sąsiednią wysepkę Porto Santo. Więcej informacji o atrakcjach Madery na naszym blogu.
Produkty spożywcze – oliwa z oliwek, wino (porto, vinho verde), ginjinha (nalewka wiśniowa), sardynki w puszce (również czekoladowe!), kawa (np. Sical, Buondi), ocet (w tym z mango, kiwi, pomarańczy), szynka presunto, sery (np. krowi Flamengo, owczy de Azeitão, kozi Cabra Transmontano), papryczka piri-piri, miód, suszony dorsz, pasteis de nata.
Produkty codziennego użytku – wyroby z korka (portfele, długopisy, torebki, kapelusze, podkładki pod szklanki), naturalne mydełka, ściereczki i obrusy ze wzorami nawiązującymi do portugalskiego folkloru.
Produkty dekoracyjne – azulejos (przepięknie zdobione ceramiczne płytki), złote zawieszki – serduszka wykonane techniką filigranu, figurka koguta z Barcelos (symbolu Portugalii), ceramiczna jaskółka, ceramika.
Madera – Vinho de Madeira, serwety i spódnice w kolorowe pasy, haftowane serwetki i ściereczki, Bolo de miel (lokalny piernik), poncha (likier owocowy), ceramika, słomkowe kapelusze, wyroby z wikliny.
Aktualne wytyczne, dotyczące warunków wjazdowych, znajdziesz na https://r.pl/wytyczne.