Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.
Co odznacza kuchnię gruzińską na tle innych?
To kuchnia domowa, przez co nie znajdziemy tam wymyślnych potraw, wielopiętrowych kompozycji i eksperymentów rodem z kuchni molekularnej. To prosta i smaczna kuchnia – trochę jak u mamy i Gruzini są dumni z tej kultury gotowania. Od innych kuchni różni się tym że jest niezmienna i często występują w niej takie produkty jak: orzechy włoskie, granaty czy kolendra.
Czy to prawda, że orzechy włoskie często pojawiają się w daniach? Podobno dodawane są do: przekąsek, dań głównych oraz deserów.
Orzechy włoskie w kuchni gruzińskiej to bardzo często spotykany składnik. Najczęściej można na nie natrafić w formie pasty orzechowej, którą faszeruje się pieczarki; roladki z bakłażana; paprykę; robi się z niej specjalny sos do kurczaka Saciwi a także występuje jako dodatek do duszonej jagnięciny i dodawana jest do klasycznej sałatki z pomidorów i ogórków. W deserach również można spotkać orzechy, np. w Churchkhela.
Czy w kuchni gruzińskiej znajdziemy produkty, których nie uświadczymy w innych krajach?
Oczywiście! Przede wszystkim gruzińskie sery takie jak Suluguni czy ser Dambalachaczo, który robiony jest w popiele. Ciekawostką jest również biała kukurydza oraz przyprawa Utsho Suneli wytwarzana z kozieradki błękitnej, która dopiero po pewnym czasie oddaje potrawie swój aromat i smak.
Jakie jest klasyczne gruzińskie danie, którego trzeba spróbować będąc w Gruzji?
Kuchnia gruzińska nie istnieje bez dwóch sztandarowych potraw: Chinkali oraz Chaczapuri. Chinkali to gruzińskie pierogi w kształcie sakiewki, wewnątrz której znajdziemy bulion oraz mięso wołowo-wieprzowe doprawione cebulą i kolendrą. Chinkali jemy tylko i wyłącznie rękoma: łapiemy za specjalny ogonek znajdujący się na szczycie pierożka, przechylamy go do góry nogami po czym nadgryzamy pierożek i wypijamy znajdujący się wewnątrz bulion, dopiero potem możemy zjeść resztę. Z kolei pod nazwą Chaczapuri kryją się gruzińskie placki drożdżowe nadziewane słonym serem Suluguni. Najbardziej popularne z nich to - adżarskie, imerecińskie, megrelskie oraz Kubdari, z czego każdy jest przygotowywany w innym regionie. Adżarskie placki mają kształt łódki, której brzegi są wypełnione serem a na środku znajduję się sadzone jajko, imerecińskie występuje w formie naleśnika z serem, natomiast Kubdari to placek z siekanym mięsem.
Aż ślinka cieknie! :)