< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia w Chile

Kuchnia w Chile

Skrócony opis

Najlepszym sposobem, by wynieść jak najwięcej z podróży do danego kraju, jest poznanie lokalnej historii i kultury, a także skosztowanie tradycyjnej kuchni. Chilijskie jedzenie jest dość proste, ale jednocześnie niezwykle zróżnicowane. Znajdziesz tam zarówno świeże warzywa i owoce, jak i świetnej jakości wołowinę i wspaniałe owoce morza.

Sekcja 1

Chilijska kuchnia, czyli co warto zjeść?


Tutejsza kuchnia wywodzi się z unikatowego połączenia tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, rdzennych chilijskich tradycji kulinarnych oraz wpływów kuchni niemieckiej, włoskiej i francuskiej. Wyjątkowe położenie i klimat kraju sprzyjają niezwykłej obfitości owoców, warzyw i lokalnie wytwarzanych produktów spożywczych.

Jednym z najważniejszych składników w chilijskiej kuchni są niewątpliwe owoce morza, których szeroki asortyment wyławiany jest codziennie na rozległym wybrzeżu. W kuchni królują między innymi przeróżne gatunki małż, krabów, ostrygi, morskie węgorze, mieczniki, tuńczyki i morszczuki. Chile zawdzięcza tak bogate zasoby ryb i owoców morza zimnemu Prądowi Peruwiańskiemu (Prądowi Humboldta). Dużą popularnością wśród Chilijczyków cieszą się także dania z grilla, głównie serwowane są potrawy z wołowiny, ale ciekawostką dla turystów jest wykorzystywanie w kuchni mięsa lamy. Do popularnych dań należy również zaliczyć mięsne i warzywne gulasze. W chilijskiej kuchni wykorzystuje się ponadto kukurydzę, a zwłaszcza jej południowoamerykańską odmianę, ziemniaki, fasolę oraz egzotyczne owoce tropikalne, takie jak lucuma, zwany też „złotem Inków” i czerymoja (cherimoya), kształtem przypominająca serce.

Niezwykła różnorodność chilijskiej kuchni


W poszczególnych regionach Chile popularne są nieco inne dania. Z uwagi na dość dużą różnorodność klimatu, a co za tym idzie warunków do uprawy roślin i hodowli zwierząt, w każdym z regionów dostępne są nieco inne produkty. Jednakże niezależnie od części kraju, którą odwiedzicie, występujące tam dania będą mieszanką tradycyjnych smaków chilijskich, wzbogaconych wpływami kuchni europejskich, a także – choć w mniejszym stopniu – kuchni Bliskiego Wschodu. Pod względem kulinarnym Chile można podzielić na trzy podstawowe regiony: północ, południe i centrum.

Dzięki rozległemu wybrzeżu chilijscy kucharze, zwłaszcza w regionach południowych i centralnych, mają nieograniczony wręcz dostęp do przeróżnych owoców morza, które prosto z rybackich kutrów trafiają na stoły. Podstawą wszystkich dań są sezonowe, lokalne produkty, znane rdzennym mieszkańcom na długo przed przybyciem tu hiszpańskich kolonizatorów. Rolnictwo opiera się tu na uprawach kukurydzy, komosy ryżowej (quinoa) i ziemniaków. W wielu lokalnych daniach znajdziecie również hodowane na północy kraju oliwki, które sprowadzone przed wiekami z Europy obecnie na dobre zagościły w tutejszej kuchni. Jeśli zaś chodzi o chilijskie desery to do ich przygotowania często używa się egzotycznych owoców, takich jak wywodzące się z Peru lucuma i czerymoja, a także chilijska guawa. Od podboju Chile przez Hiszpanów na żyznych glebach w centrum kraju uprawiane są winogrona, z których powstają ciekawe, cieszące się uznaniem na całym świecie wina. Poniżej przedstawiamy 8 typowych chilijskich dań (comida tipica), których warto spróbować podczas wakacji.

1. Empanada – czyli coś na kształt pieroga nadziewanego różnymi rodzajami farszu. Empanadas wywodzą się z kuchni arabskiej, skąd trafiły do Hiszpanii, a wraz z konkwistadorami do Ameryki Łacińskiej, gdzie są obecnie niezwykle popularne. Wypełnione farszem ciasto, składane jest w kształt półksiężyca lub kwadratu i następnie pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. W Chile występują trzy podstawowe rodzaje:

• empanada de mariscos – z owocami morza;
• empanada de queso – z serem;
• empanada de pino – z mieloną wołowiną, cebulą, rodzynkami, czarnymi oliwkami i ugotowanym na twardo jajkiem.



2. Pastel de choclo – to danie należy do grupy potraw zwanych „jedzeniem na pocieszenie”, czyli takich, które wiążą się z przyjemnymi wspomnieniami rodzinnego domu i przynoszą ukojenie. Pastel de choclo to zapiekany pod warstwą ciasta z mąki kukurydzianej farsz ze zmielonej kukurydzy, mielonej wołowiny, cebuli, czarnych oliwek i jajka na twardo. Potrawa pieczona jest w glinianym naczyniu zwanym paila.



3. Curranto – zdaniem archeologów, którzy odkryli w Chile naczynie do robienia curranto mające ponad 6000 lat może to być jedno z najstarszych dań na świecie. Jest to tradycyjna potrawa z Archipelagu Chiloé, niezwykle popularna w południowej części kraju. W skład curranto wchodzą skorupiaki, kawałki wołowiny, chorizo, ziemniaki, warzywa i chapaleles, czyli małe pierożki wykonane z tłuczonych ziemniaków i mąki, które nieco przypominają nasze kluski śląskie. Curranto serwowane jest najczęściej z chlebem z ziemniaków, zwanym milcaos. Tradycyjnie danie przygotowywane jest w specjalnym dole znajdującym się na głębokości półtora metra pod ziemią. Składniki zawinięte w liście chilijskiego rabarbaru układane są na rozgrzanych kamieniach i powoli gotowane.



4. Humitas – typowe danie z regionu Andów, słynącego z upraw kukurydzy. Farsz zrobiony ze zmielonej kukurydzy, smalcu, cebuli, przyprawiony bazylią i ostrą papryką, zawijany jest w liście kukurydzy, a następnie pieczony lub gotowany. Tradycyjnie humitas podawane są z sałatką ze świeżych pomidorów lub w wersji uproszczonej posypane lekko cukrem.



5. Caldillo de Congrio – danie zyskało światowy rozgłos i nieśmiertelność, gdy laureat Nagrody Nobla, Pablo Neruda, poświęcił mu jeden ze swych wierszy. Jest to pożywna, choć lekka, zupa z węgorza morskiego, ziemniaków, marchwi, kolendry, cebuli i czosnku, podawana z marynowanymi, a następnie ugotowanymi lub usmażonymi kawałkami węgorza, małżami i omułkami. Prawdziwy klasyk chilijskiego wybrzeża, serwowany w glinianym naczyniu.

6. Chunchules con harina tostada – danie dla odważnych, ponieważ to oczyszczone krowie jelita nadziewane farszem z mięsa i podrobów, zaplatane w warkocze i oprószone mąką żytnią, a następnie smażone na głębokim tłuszczu z piekielnie ostrymi papryczkami. Chrupiące chunchules podawane są najczęściej z puree ziemniaczanym. To niezwykle popularna wśród Chilijczyków potrawa, która serwowana jest przede wszystkim w zimowe dni.

7. Completo – to chilijska wariacja na temat hot doga, danie dostępne na ulicznych straganach i w barach. Chilijskie hot dogi są olbrzymie, wypełnione przeróżnymi dodatkami, takimi jak awokado, majonez, pomidory, cebula, pikle, kiszona kapusta;

8. Porotos granados – gulasz serwowany w lecie, przygotowywany z najświeższych, lokalnych składników: fasoli, rozgniecionych ziaren kukurydzy, cebuli, dyni, czosnku, pomidorów i bazylii. I być może zdziwi Was, że Chilijczycy w upalne dni posilają się gorącym i pożywnym gulaszem, ale dzięki świeżym warzywom i odpowiednio dobranym przyprawom, jest to danie zaskakująco orzeźwiające.



Mamy nadzieję, że te kilka potraw obudziło w Was apetyt na więcej. Jeśli tylko chcecie poczuć jak smakuje prawdziwe Chile, to nie zwlekajcie i wybierzcie się w niezwykłą podróż.

Ocena artykułu

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.

Czego musisz spróbować podczas pobytu na Wyspach Kanaryjskich?

Wyspy Kanaryjskie to idealny kierunek dla wszystkich smakoszy. Tamtejsza kuchnia jest sycąca aromatyczna i pełna niespodzianek. To swoista fuzja kuchni kontynentalnej Hiszpanii z unikatowymi wyspiarskimi smakami. Wyraźnie czuć w niej też powiew egzotyki i wpływy afrykańskie. Oto czego koniecznie trzeba spróbować na Wyspach Kanaryjskich.