W poszczególnych regionach Chile popularne są nieco inne dania. Z uwagi na dość dużą różnorodność klimatu, a co za tym idzie warunków do uprawy roślin i hodowli zwierząt, w każdym z regionów dostępne są nieco inne produkty. Jednakże niezależnie od części kraju, którą odwiedzicie, występujące tam dania będą mieszanką tradycyjnych smaków chilijskich, wzbogaconych wpływami kuchni europejskich, a także – choć w mniejszym stopniu – kuchni Bliskiego Wschodu. Pod względem kulinarnym Chile można podzielić na trzy podstawowe regiony: północ, południe i centrum.
Dzięki rozległemu wybrzeżu chilijscy kucharze, zwłaszcza w regionach południowych i centralnych, mają nieograniczony wręcz dostęp do przeróżnych owoców morza, które prosto z rybackich kutrów trafiają na stoły. Podstawą wszystkich dań są sezonowe, lokalne produkty, znane rdzennym mieszkańcom na długo przed przybyciem tu hiszpańskich kolonizatorów. Rolnictwo opiera się tu na uprawach kukurydzy, komosy ryżowej (quinoa) i ziemniaków. W wielu lokalnych daniach znajdziecie również hodowane na północy kraju oliwki, które sprowadzone przed wiekami z Europy obecnie na dobre zagościły w tutejszej kuchni. Jeśli zaś chodzi o chilijskie desery to do ich przygotowania często używa się egzotycznych owoców, takich jak wywodzące się z
Peru lucuma i czerymoja, a także chilijska guawa. Od podboju Chile przez Hiszpanów na żyznych glebach w centrum kraju uprawiane są winogrona, z których powstają ciekawe, cieszące się uznaniem na całym świecie wina. Poniżej przedstawiamy 8 typowych chilijskich dań (comida tipica), których warto spróbować podczas wakacji.
1. Empanada – czyli coś na kształt pieroga nadziewanego różnymi rodzajami farszu. Empanadas wywodzą się z kuchni arabskiej, skąd trafiły do
Hiszpanii, a wraz z konkwistadorami do Ameryki Łacińskiej, gdzie są obecnie niezwykle popularne. Wypełnione farszem ciasto, składane jest w kształt półksiężyca lub kwadratu i następnie pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. W Chile występują trzy podstawowe rodzaje:
• empanada de mariscos – z owocami morza;
• empanada de queso – z serem;
• empanada de pino – z mieloną wołowiną, cebulą, rodzynkami, czarnymi oliwkami i ugotowanym na twardo jajkiem.
2. Pastel de choclo – to danie należy do grupy potraw zwanych „jedzeniem na pocieszenie”, czyli takich, które wiążą się z przyjemnymi wspomnieniami rodzinnego domu i przynoszą ukojenie. Pastel de choclo to zapiekany pod warstwą ciasta z mąki kukurydzianej farsz ze zmielonej kukurydzy, mielonej wołowiny, cebuli, czarnych oliwek i jajka na twardo. Potrawa pieczona jest w glinianym naczyniu zwanym paila.
3. Curranto – zdaniem archeologów, którzy odkryli w Chile naczynie do robienia curranto mające ponad 6000 lat może to być jedno z najstarszych dań na świecie. Jest to tradycyjna potrawa z Archipelagu Chiloé, niezwykle popularna w południowej części kraju. W skład curranto wchodzą skorupiaki, kawałki wołowiny, chorizo, ziemniaki, warzywa i chapaleles, czyli małe pierożki wykonane z tłuczonych ziemniaków i mąki, które nieco przypominają nasze kluski śląskie. Curranto serwowane jest najczęściej z chlebem z ziemniaków, zwanym milcaos. Tradycyjnie danie przygotowywane jest w specjalnym dole znajdującym się na głębokości półtora metra pod ziemią. Składniki zawinięte w liście chilijskiego rabarbaru układane są na rozgrzanych kamieniach i powoli gotowane.
4. Humitas – typowe danie z regionu Andów, słynącego z upraw kukurydzy. Farsz zrobiony ze zmielonej kukurydzy, smalcu, cebuli, przyprawiony bazylią i ostrą papryką, zawijany jest w liście kukurydzy, a następnie pieczony lub gotowany. Tradycyjnie humitas podawane są z sałatką ze świeżych pomidorów lub w wersji uproszczonej posypane lekko cukrem.
5. Caldillo de Congrio – danie zyskało światowy rozgłos i nieśmiertelność, gdy laureat Nagrody Nobla, Pablo Neruda, poświęcił mu jeden ze swych wierszy. Jest to pożywna, choć lekka, zupa z węgorza morskiego, ziemniaków, marchwi, kolendry, cebuli i czosnku, podawana z marynowanymi, a następnie ugotowanymi lub usmażonymi kawałkami węgorza, małżami i omułkami. Prawdziwy klasyk chilijskiego wybrzeża, serwowany w glinianym naczyniu.
6. Chunchules con harina tostada – danie dla odważnych, ponieważ to oczyszczone krowie jelita nadziewane farszem z mięsa i podrobów, zaplatane w warkocze i oprószone mąką żytnią, a następnie smażone na głębokim tłuszczu z piekielnie ostrymi papryczkami. Chrupiące chunchules podawane są najczęściej z puree ziemniaczanym. To niezwykle popularna wśród Chilijczyków potrawa, która serwowana jest przede wszystkim w zimowe dni.
7. Completo – to chilijska wariacja na temat hot doga, danie dostępne na ulicznych straganach i w barach. Chilijskie hot dogi są olbrzymie, wypełnione przeróżnymi dodatkami, takimi jak awokado, majonez, pomidory, cebula, pikle, kiszona kapusta;
8. Porotos granados – gulasz serwowany w lecie, przygotowywany z najświeższych, lokalnych składników: fasoli, rozgniecionych ziaren kukurydzy, cebuli, dyni, czosnku, pomidorów i bazylii. I być może zdziwi Was, że Chilijczycy w upalne dni posilają się gorącym i pożywnym gulaszem, ale dzięki świeżym warzywom i odpowiednio dobranym przyprawom, jest to danie zaskakująco orzeźwiające.
Mamy nadzieję, że te kilka potraw obudziło w Was apetyt na więcej. Jeśli tylko chcecie poczuć jak smakuje prawdziwe Chile, to nie zwlekajcie i wybierzcie się w niezwykłą podróż.