Gruzja to kraj leżący w Kaukazie Południowym, na pograniczu Azji i Europy. Zajmuje powierzchnię 69,7 tysięcy km², jej linia brzegowa wynosi 310 km. Gruzja leży w strefie uważanej za europejską, pomiędzy Turcją, Rosją, Armenią i Azerbejdżanem. Gruzję od zachodu opływa Morze Czarne, a na północy jej granice wyznaczają góry Wielkiego Kaukazu (stanowiące granicę pomiędzy Europą a Azją), a na południu – tzw. Mały Kaukaz. Jest krajem złota, wina i herbaty; krajem niezwykle przyjaznych i kochających życie oraz dobrą zabawę ludzi i wreszcie krajem o historii sięgającej antyku. Od początku dziejów Gruzja napadana była przez wojska perskie, arabskie, tureckie, mongolskie i rosyjskie, stanowi bowiem pożądany przez wiele narodów punkt łączący Europę i Azję Orientalną i Centralną. Gruzinom zawsze udawało się w końcu uwolnić spod obcej okupacji i pomimo wielu wojen inwazyjnych zachować swoją kulturę, własny język i religię. Niemal połowa jej dawnego terytorium zajęta jest aktualnie przez
Iran,
Turcję i Rosję. Gruzja ma zróżnicowany krajobraz: tereny półpustynne, morskie wybrzeże, strefę alpejską i bardzo wysokie góry. 40% jej terytorium stanowią lasy, z których 31% podlega ochronie. To kapitalny kraj na piesze wędrówki, wymarzony dla wielbicieli trekkingu, narciarstwa, jazdy konnej czy jazdy na rowerze. Ma doskonałe warunki dla myśliwych i wielbicieli wędkarstwa. Znajdą tu wiele dla siebie miłośnicy historii i odpoczynku na plaży. Stolica Gruzji, Tbilisi (1,35 miliona mieszkańców) to miasto kontrastów: są w niej zabytki z czasów antycznych, a także pozostałości architektury sowieckiej. Stanowi mieszkankę historii i nowoczesności, wpływów lokalnych i obcych. Gruzja zachwyca pięknem przyrody oraz krajobrazami, kusi wielbicieli aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu, a także tych, którzy potrafią docenić wyśmienite wina i tradycyjną kuchnię, która smakuje wspaniale.