Curry – podstawa tutejszej kuchni, aromatyczne (i zazwyczaj bardzo ostre) sosy z dodatkiem licznych warzyw, ziół i przypraw, które miesza się z częścią główną dania (np. Wattaka Curry – z dynią i kokosem, Polos Curry – z owocem chlebowca, Parippu Curry – z roślinami strączkowymi).
Kukul Mas Maluwa (Sri Lnkan Chicken Curry) – kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, cynamonem i kardamonem.
Kiribath – tradycyjny lankijski ryż, który gotuje się na mleku kokosowym, przez co przybiera on nieco kleistą formę (można go formować). To zazwyczaj podstawa wszelkich dań na bazie sosów curry.
Roti – rodzaj chlebków w formie podpłomyków, smażonych na patelni (ciasto może być wyrabiane z mąki pszennej, kukurydzianej bądź z soczewicy).
Kottu – danie składające się z pokrojonego w kostkę roti, smażonego z jajkami, cebulą, chilli i innymi przyprawami (opcjonalnie dodaje się warzywa lub mięso).
Ala Thel Dala – smażone ziemniaki (najczęściej też z cebulą) z licznymi przyprawami.
Kool – pikantny i nieco kwaśny gulasz z owocami morza, warzywami, tamaryndowcem, nasionami drzewa chlebowego oraz licznymi przyprawami, jak np. imbir, kurkuma czy chili.
Hoopers – rodzaj naleśników z mąki i mleczka kokosowego, smażonych w woku, co sprawia, że mają półokrągły kształt, który napełnia się „nadzieniem” (np. sadzone jajko, dżem, sos curry).
Samosa – smażone na głębokim tłuszczu pikantne pierożki z ziemniakami i innymi dodatkami.
Fride rice/noodels – Ryż lub makaron zasmażany z warzywami i przyprawami. Może też występować zarówno w formie wegetariańskiej, jak i z mięsem (najczęściej z kurczakiem).
Gotu Kola – sałatka z miejscowych warzyw i ziół.