Vegemite – pasta z warzyw z przyprawami, najczęściej podawana na toście posmarowanym masłem.
Meat pies – zapiekanki mięsne występujące w różnych wariantach, zazwyczaj będą z mięsem mielonym, sosem, grzybami, cebulą lub serem.
Damper – tradycyjny chleb Aborygenów z mąki, wody i soli, upieczony w popiołach ogniska.
Chicken parmigiana – panierowany sznycel z kurczaka z sosem pomidorowym i stopionym serem.
Dim sum – australijska wersja chińskiego dania o tej samej nazwie, duże smażone pierogi wypełnione mielonym mięsem i warzywami.
Barramundi – ryba z rodziny okoniowatych.
Chico roll – smażona w głębokim tłuszczu rurka z nadzieniem z mielonego mięsa i warzyw.
Pavlova – słynny deser bezowy z bitą śmietaną i owocami.
Lamington – puszyste ciastko z sosem czekoladowym lub sosem malinowym obsypane wiórkami kokosowymi
Inne popularne dania / produkty spożywcze, które warto zjeść podczas wakacji w Australii to: lody Golden Gaytime, ciasteczka Tim Tam, fish and chips, grillowane kiełbaski, mięso emu, mięso z kangura (można je spotkać w formie steków, kiełbas, burgerów itp.), a dla odważnych larwy z australijskiego Outbacku Witchetty Grubs. Sprawdź na naszym blogu, co jeszcze warto wiedzieć przed wyjazdem do Australii.