Sri Lanka – co warto wiedzieć przed wyjazdem?
Sri Lanka – właściwie Demokratyczno-Socjalistyczna Republika Sri Lanki – to państwo położone na wyspie Cejlon w Azji Południowej. W skład jej terytorium wchodzą także pomniejsze przybrzeżne wysepki.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Sri Lanka
Stolica: Sri Dźajawardanapura Kotte
Waluta: LKR
Powierzchnia: 65 610 km 2
Liczba ludności: 20 130 000
Sri Lanka, zwana Perłą Oceanu Indyjskiego, jest niewielkim krajem, ale za to charakteryzuje się ogromną różnorodnością, zarówno kulturową, etniczną i religijną, jak i przyrodniczą. Krajobrazy wyspy to istna uczta dla oka – znajdziemy tu piękne piaszczyste plaże, skaliste zatoki, góry porośnięte różnymi typami lasów, równiny i plantacje herbaty. Na turystów czekają tu ponadto niesamowite świątynie, 14 parków narodowych, w których występuje wiele gatunków egzotycznej fauny i flory, świetna infrastruktura turystyczna, aromatyczna kuchnia i doskonałe warunki do uprawiania sportów wodnych. To i jeszcze wiele innych atrakcji możesz doświadczyć w trakcie wakacji all inclusive na Sri Lance lub w ramach wycieczki objazdowej, która zapełni Ci wiele niezapomnianych wrażeń.
Nie są wymagane szczepienia, zaleca się jednak szczepienia ochronne przeciwko takim chorobom jak: zapalenie wątroby typu A i B, dur brzuszny, cholera, wścieklizna, tężec, błonica, krztusiec.
Ze względu na zagrożenie malarią, poleca się stosować profilaktykę antymalaryczną – środki przeciw komarom z wysokim stężeniem DEET, jasną odzież (długie spodnie, zakryte rękawy), kryte buty, moskitierę.
Walutą kraju jest rupia lankijska (LKR), która dzieli się na 100 centów. Najlepiej zabrać ze sobą dolary i wymienić w jednym z licznych kantorów. Kartą można płacić jedynie w większych sklepach i dobrych restauracjach. Na prowincji, w małych sklepikach oraz na turystycznych straganach preferowana jest gotówka.
1 EUR = ok. 230 LKR
1 USD = ok. 200 LKR
1 PLN = ok. 50 LKR
1 LKR = 0,02 PLN
Na Sri Lance panuje klimat tropikalny, z gorącą i wilgotną pogodą przez cały rok. Przez większą część roku panuje tu duże nasłonecznienie (z wyjątkiem terenów górzystych, gdzie w porze deszczowej niebo jest zasnute chmurami), średnia ilość godzin słonecznych to 8-9 dziennie (rocznie notuje się tu 2695 godzin słonecznych).
Opady zdarzają się we wszystkich miesiącach, ale ich największe nasilenie występuje podczas dwóch pór deszczowych. Pierwsza z nich przypada na okres od marca do połowy maja, a druga pod koniec roku – od października do połowy grudnia.
Południowo-zachodnie wybrzeże, najczęściej odwiedzane przez turystów, charakteryzuje się stałymi temperaturami – max. dzienna temp. przez cały rok wynosi tu 31-33°C (nocą 24-26°C). Temperatura wody wynosi zazwyczaj 27-28°C, z wyjątkiem kwietnia i maja, kiedy wzrasta do ok. 29-30°C.
Urlop to przede wszystkim czas, który warto poświęcić na odpoczynek. Nie oznacza to jednak, że nie można połączyć tego ze zwiedzaniem. Najciekawsze atrakcje na Sri Lance to:
Jeśli nie chcesz, aby żadna atrakcja nie umknęła Ci podczas urlopu, skorzystaj z opcji wycieczek fakultatywnych na Sri Lance – po powrocie będzie o czym opowiadać!
Głównym lotniskiem kraju jest port lotniczy Kolombo (CMB) położony w miejscowości Katunayake, 35 km na północ od centrum Kolombo.
Tradycyjne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich przelotów z Polski. Najlepszym sposobem, by się tu dostać, jest lot z międzylądowaniem w Ad-Dauha (Katar) lub Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie). W takim wypadku najkrótszy czas przelotu to ok. 11,5-12 h.
W V w. p.n.e. na wyspę dotarły ludy indoaryjskie z okolicy Bengalu, które dały początek dzisiejszym Syngalezom. Mniej więcej półtora wieku później dotarły tu też ludy drawidyjskie z południa dzisiejszych Indii, z których z kolei wyodrębnili się Tamilowie.
To właśnie ścieranie się tych dwóch żywiołów (Syngalezów i Tamilów oprócz języka i pochodzenia dzieli też religia – pierwsi są w przeważającej części buddystami, a drudzy hinduistami) oraz nieustanna walka o trzymanie niezależności wyspy od władców indyjskich, zdominowały dzieje i historię tej wyspy przez kolejne kilkaset lat.
W 1505 r. na wyspę dotarli Portugalczycy, którzy w ciągu następnych 100 lat zdominowali ją niemal całkowicie. Od 1658 r. Sri Lanka znajdowała się we władaniu Holandii, która pozostawiła tu po sobie spore dziedzictwo. Pod koniec XVIII wieku Holendrzy utracili wyspę na rzecz Brytyjczyków. Wtedy też pojawiła się jej kolonialna nazwa – Cejlon. W okresie dominacji brytyjskiej rozwinęły się tu uprawy najpierw kawy, a następnie herbaty, kauczuku i palm kokosowych.
W 1948 r. Sri Lanka stała się niepodległym państwem (kolonialną nazwę kraju odrzucono jednak dopiero w 1972 r.). Władzę polityczną w kraju zdominowali Syngalezi, co z kolei nie spodobało się tutejszym Tamilom, którzy chcieli mieć większy wpływ na losy kraju. Z czasem Tamilowie zaczęli się domagać niezależnego państwa na północy wyspy (które miało nosić nazwę Ilam).
W latach 80. ub. wieku wybuchły ciężkie walki między rządem Sri Lanki a tamilskimi separatystami. Krwawy konflikt, który pochłonął dziesiątki tysięcy ofiar, trwał przez blisko trzy dekady i zakończył się dopiero w maju 2009 r., kiedy wojska rządowe przejęły kontrolę nad ostatnią bazą rebeliantów.
Osoby powyżej 18 roku życia mogą wwieźć 2,5 l mocnego alkoholu, 2 l wina, 250 ml perfum oraz przedmioty osobistego użytku i prezenty do łącznej wartości 250 USD (Uwaga: W przypadku wspólnej podróży rodzin wieloosobowych powyższe zezwolenia dotyczą tylko 2 członków rodziny).
Wwożone papierosy i wyroby tytoniowe są obłożone opłatą akcyzową.
Zabroniony jest wwóz pornografii, narkotyków, materiałów „wywrotowych” oraz ośmieszających i deprecjonujących jakąkolwiek religię.
Przy wyjeździe restrykcjami są obłożone: antyki, rośliny, owoce oraz farmaceutyki i leki, z wyjątkiem tych do użytku osobistego.
Można wwozić/wywozić maksymalnie 20 tys. LKR. Wwóz obcych walut przekraczających łączną wartość 15 tys. USD musi być zadeklarowany.
Curry – podstawa tutejszej kuchni, aromatyczne (i zazwyczaj bardzo ostre) sosy z dodatkiem licznych warzyw, ziół i przypraw, które miesza się z częścią główną dania (np. Wattaka Curry – z dynią i kokosem, Polos Curry – z owocem chlebowca, Parippu Curry – z roślinami strączkowymi).
Kukul Mas Maluwa (Sri Lnkan Chicken Curry) – kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, cynamonem i kardamonem.
Kiribath – tradycyjny lankijski ryż, który gotuje się na mleku kokosowym, przez co przybiera on nieco kleistą formę (można go formować). To zazwyczaj podstawa wszelkich dań na bazie sosów curry.
Roti – rodzaj chlebków w formie podpłomyków, smażonych na patelni (ciasto może być wyrabiane z mąki pszennej, kukurydzianej bądź z soczewicy).
Kottu – danie składające się z pokrojonego w kostkę roti, smażonego z jajkami, cebulą, chilli i innymi przyprawami (opcjonalnie dodaje się warzywa lub mięso).
Ala Thel Dala – smażone ziemniaki (najczęściej też z cebulą) z licznymi przyprawami.
Kool – pikantny i nieco kwaśny gulasz z owocami morza, warzywami, tamaryndowcem, nasionami drzewa chlebowego oraz licznymi przyprawami, jak np. imbir, kurkuma czy chili.
Hoopers – rodzaj naleśników z mąki i mleczka kokosowego, smażonych w woku, co sprawia, że mają półokrągły kształt, który napełnia się „nadzieniem” (np. sadzone jajko, dżem, sos curry).
Samosa – smażone na głębokim tłuszczu pikantne pierożki z ziemniakami i innymi dodatkami.
Fride rice/noodels – Ryż lub makaron zasmażany z warzywami i przyprawami. Może też występować zarówno w formie wegetariańskiej, jak i z mięsem (najczęściej z kurczakiem).
Gotu Kola – sałatka z miejscowych warzyw i ziół.
W sklepach: duża woda 60-100 LKR, mała Coca Coal 100-120 LKR, mleko – 230 LKR, ananas 150-200 LKR, świeży kokos ok. 100-150 LKR, banany 150 LKR.
W restauracjach (tanich): woda mała 80-100 LKR, puszka cola 200 LKR, espresso 300 LKR, capuccino 400 LKR, roti z jajecznicą 400 LKR, kottu z kurczakiem 600-800 LKR, piwo 250-300 LKR, gin&tonic 300 LKR.
Przejazd komunikacją miejską kosztuje 30 LKR, za taksówkę zapłacimy 60 LKR za „trzaśnięcie drzwiami” i 50 LKR za każdy kilometr. Wynajęcie auta to koszt min. 6.000 LKR. Litr benzyny kosztuje 7150 LKR.
Nakrycie głowy, krem z filtrem UV, okulary słoneczne.
Parasol i coś przeciwdeszczowego (opady występują nawet w porze suchej) oraz cieplejszego do ubrania (przyda się w górach).
Jeśli planujemy zwiedzanie miejsc sakralnych, pamiętajmy też o odpowiednim stroju (zakryte ramiona i kolana).
Produkty spożywcze: herbata, Arak (miejscowy trunek z soku palmowego), lokalny rum, kora cynamonowca lub olejek cynamonowy, wanilia (najlepiej suszona w laskach), masło klarowane ghee, przyprawy (kardamon, gałka muszkatołowa, liście curry, tamaryszek), suszona kurkuma i imbir, mleczko kokosowe, suszone owoce chlebowca.
Produkty użytkowe: drewniane naczynia i sztućce, haftowane kilimy, makatki i serwetki, lokalne stroje i tkaniny, biżuteria.
Produkty dekoracyjne: tradycyjne lankijskie maski, wyroby miejscowego rękodzielnictwa (drewniane i kamienne), posążki Buddy i bogów hinduskich, sceny z Kamasutry, statuetki i figurki zwierząt, drewniane modele łodzi.
Przed wejściem do świątyń zwyczajowo zdejmuje się buty. Należy też być przyzwoicie ubranym (zakryte kolana i ramiona).
Na Sri Lance je się rękami. Sztućce można spotkać jedynie w hotelach i drogich restauracjach. W małych lokalnych knajpach i jadłodajniach raczej się ich nie uświadczy.
To jednak nie wszystkie ciekawostki – sprawdź na naszym blogu, co warto wiedzieć przed podróżą na Sri Lankę.