Kuchnia kenijska jest bardzo różnorodna – znajdziemy tu zarówno specjały kuchni masajskiej, hinduskiej (np. samosy), jak i europejskiej (np. pizze, hamburgery). Tutejsze dania są oparte na warzywach (kukurydza, bataty, maniok, szpinak, marchew), ryżu, orzechach ziemnych i mięsie (drób, kozina, wołowina, jagnięcina), a na wybrzeżu dodatkowo na rybach i owocach morza. W Kenii można też spróbować mięs egzotycznych zwierząt, np. strusia, krokodyla, czy wielbłąda.
Podczas pobytu w Kenii warto spróbować następujących dań:
- Ugali – danie z płatków lub kluseczek kukurydzianych z masłem, serem lub mlekiem, podawane z gulaszem lub sosem warzywnym.
- Nyama choma – grillowane mięso.
- Sukuma wiki – lokalna kapusta gotowana z pomidorami i słodką papryką.
- Matoke – zielone banany, serwowane po ugotowaniu lub rozgnieceniu z mięsem, rybą, sosem z orzeszków ziemnych czy warzywami.
- Iro – tłuczone ziemniaki z kukurydzą i grochem.
- Githeri – potrawa z gotowanej kukurydzy i roślin strączkowych, nieraz z dodatkiem ziemniaków, warzyw i mięsa
Najchętniej spożywanym napojem jest tu herbata podawana na sposób angielski – z mlekiem i cukrem.