Hagia Sophia, czyli Świątynia Mądrości Bożej. Poznaj jej fascynującą historię
Z niezwykłą architekturą Hagii Sophii może równać się tylko znaczenie symboliczne. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj historię tego niesamowitego miejsca!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Turcja
Stolica: Ankara
Waluta: TRY
Powierzchnia: 783 562 km 2
Liczba ludności: 78 741 053
Sezon turystyczny w Turcji trwa od wczesnej wiosny po późnej jesieni. Najwyższe temperatury, przekraczające często 35 st. C, występują w okresie letnim. Dlatego też najlepszą porą na zwiedzanie jest początek bądź koniec sezonu, mniej więcej od kwietnia do czerwca oraz wrzesień i październik. W tym okresie panują umiarkowane temperatury (ok. 25 st. C), które pozwolą nam z jednej strony uniknąć letnich upałów, a z drugiej zimowych chłodów. Wzdłuż całego wybrzeża panuje w tym czasie niemal wymarzony klimat. Wybierając się w głąb kraju, np. do górzystej Kapadocji, warto jednak pamiętać, żeby zabrać ze sobą coś cieplejszego do ubrania.
Jeśli ktoś przedkłada słoneczne kąpiele nad aktywną turystykę, najlepszym czasem na wypoczynek będzie dla niego lipiec i sierpień. Woda jest w tych miesiącach najcieplejsza, ale warto jednak pamiętać, by w tym okresie unikać przebywania na słońcu w godzinach południowych, kiedy temperatura powietrza może sięgać 40 stopni C.
Więcej przeczytasz w artykule: Pogoda w Turcji
Turcja to tysiące lat historii, a zabytki z nią związane można znaleźć tu dosłownie na każdym kroku. Jest jednak kilka miejsc, których nie można ominąć, goszcząc w tym kraju:
Istambuł jest głównym węzłem komunikacji lotniczej w Turcji. W mieście są trzy lotniska. Najczęściej wykorzystywany jest nowy port lotniczy Istanbul New Airport (IST), stare lotnisko Stambuł Atatürk (ISL) jest obecnie używane sporadycznie, natomiast z lotniska Sabiha Gokcen (SAW), położonego po azjatyckiej stronie miasta, korzystają głównie tanie linie lotnicze.
W całym kraju jest aż 55 lotnisk międzynarodowych! W sezonie turystycznym kilka z nich jest wykorzystywanych przez biura podróży do przelotów czarterowych. Najpopularniejsze czarterowe lotniska to Antalya, Bodrum, Izmir, Dalaman i Istambuł. Rainbow korzysta z trzech destynacji czarterowych – Antalya, Bodrum i Dalman, do których można dostać się z różnych miast Polski. Pełną ofertę można znaleźć tutaj
Do Antalyi dolecimy z Łodzi, Katowic, Bydgoszczy, Rzeszowa, Wrocławia, Gdańska, Poznania i Warszawy.
Przeloty do Bodrum są oferowane z Gdańska, Katowic, Poznań, Warszawy i Wrocławia.
Do Dalamanu dolecimy z Gdańska, Katowic, Poznania i Warszawy.
Średnia długość przelotu z Polski na południe Turcji (Antalya, Bodrum lub Dalaman) to ok. 3 godziny. Z południa Polski – Katowice, Wrocław, Rzeszów to ok. 2h 45min, z Łodzi, Bydgoszczy czy Warszawy ok. 3h, a z Gdańska 3h 15min.
Obszar Wyżyny Anatolijskiej był zamieszkany od najdawniejszych czasów. To właśnie w Turcji, w miejscowości Göbekli Tepe znajduje się najstarsze znane miejsce kultu wzniesione przez człowieka, którego powstanie datowane jest na 10 tys. lat p.n.e. Łatwo więc sobie wyobrazić, że przez te tysiące lat historii działo się tu naprawdę sporo!
Pierwsza duża cywilizacja, która powstałą na tych terenach to państwo Hetytów, ze stolicą w Hattusas, które powstało ok. 1800 roku p.n.e. i w szczytowym okresie objęło obszary między Morzem Egejskim a Eufratem. W XII w. p.n.e. najechały na nich Ludy Morza, powstałe po upadku Kultury Mykeńskiej, w wyniku czego powstało tu państwo Frygów ze stolicą w Gordionie. Po upadku Frygów w VII w. p.n.e. obszar ten opanowali Lidyjczycy, zakładając potężne państwo ze stolicą w Sardes. W 546 r. p.n.e. Lidyjczyków podbijają Persowie. Na dobre rozprawił się z nim dopiero Aleksander Macedoński, który w 334 roku p.n.e. zajął terytorium dzisiejszej Turcji. Po rozpadzie imperium Imperium Aleksandra Macedońskiego powstał tu szereg państw sukcesyjnych, wchodzących w skład szeroko pojętej kultury hellenistycznej. W II w. p.n.e. terytorium dzisiejszej Turcji weszło w skład Imperium Rzymskiego, a po jego podziale zaczęło dominować nad nim Bizancjum.
W drugiej połowie XI w. na terenach Wyżyny Anatolijskiej pojawili się Seldżucy, pierwsza dynastia turecka. W trakcie istnienia Sułtanatu Rumu, czyli państwa Seldżuków Anatolijskich, które istniało w latach 1081–1308, przez tereny dzisiejszej Turcji przetaczały się też wyprawy krzyżowe, zmierzające na Bliski Wschód, a ich uczestnicy tworzyli tu niezależne quasi państwa. Od końca XIII nad Azją Mniejszą zaczynają dominować Turcy Osmańscy, którzy z czasem stworzą potężne imperium sięgające swoimi wpływami od Północnej Afryki, przez Bliski Wschód aż po południowo-wschodnią część Europy. Momentem przełomowym w ekspansji Osmanów było zajęcie Konstantynopola - dzisiejszego Istambuł - i ostateczny upadek Bizancjum. Ich dominacja trwała przez 600 lat, a szczytowy okres imperium przypadał na lata rządów sułtana Sulejmana Wspaniałego (1520-1566).
Od końca XVII wieku zaczął się powolny rozpad imperium i Turcy Osmańscy zaczęli stopniowo tracić zajęte wcześniej tereny. Na przełomie XIX i XX wieku Turcja jest już tylko cieniem dawnego imperium. W kraju powstaje Ruch Młodoturków, postulujący odsunięcie sułtana od władzy i gruntowne reformy kraju. 1908 r. wybucha rewolucja młodoturków, w wyniku której rok później abdykuje sułtan Abdülhamid II. I Wojna Światowa przynosi ostateczny kres Imperium Osmańskiego, kraj zostaje okrojony mniej więcej do dzisiejszych kształtów. W tym okresu do władzy dochodzi Mustafa Kemal Atatürk, charyzmatyczny przywódca pod wodzą, którego kraj zaczyna się gruntownie modernizować. Zlikwidowano wówczas sułtanat, wprowadzono wówczas rozdział kościoła od państwa, zmieniono alfabet na łaciński, wprowadzono powszechny obowiązek szkolny, przeprowadzono reformę rolną, administracyjną i prawną oraz szereg innych zmian, które uczyniły z Turcji nowoczesne państwo.
Turecka kuchnia to nie tylko kebaby! Te notabene są zupełnie inne niż te serwowane w naszych „kebabowniach”. Miejscowa kuchnia jest bardzo różnorodna, a potrawy zawierają zazwyczaj wiele różnego rodzaju warzyw i w większości przyrządzane są na ciepło. Bardzo popularne i smaczne są tutejsze zupy (Çorba) – mięsne, ale też i warzywne. Warto skosztować faszerowanych ryżem i mielonym mięsem pomidorów, bakłażanów, papryki, kabaczków czy cukinii. Z dań mięsnych dominują te przyrządzane z kurczaka (Tavuk), w diecie występuje też sporo ryb (Balik). Koniecznie trzeba spróbować tutejszych słodyczy (Baklava). Narodowym napojem Turków wcale nie jest kawa (choć ta występuje tu na każdym kroku), ale herbata (Çay), pita w charakterystycznych małych szklaneczkach.
Warto skosztować:
Do Turcji można przywieźć dowolną ilość środków płatniczych (w różnych walutach), ale sumy większe niż równowartość 5 tys. USD trzeba zadeklarować przy wjeździe. Osoby powyżej 18 roku życia mogą wwieźć do kraju 200 szt. papierosów, 50 cygar albo 200 gramów tytoniu. W przypadku alkoholu limit wynosi odpowiednio: 1 litr powyżej 22% albo 2 litry poniżej 22%.
Liczba przywożonych artykułów, w tym odzieży, żywności, sprzętu turystycznego itp. powinna wskazywać, że są przeznaczone do celów osobistych. Prezenty powyżej wartości 450 euro powinny być zgłoszone na granicy. Podobnie jak wwożona biżuteria (w tym wypadku powyżej wartości 15 tys. USD).
Obowiązującą walutą są Tureckie Liry (TRY); 1 lira dzieli się na 100 kuruszy. Na turystycznych straganach i bazarach bez problemu można jednak płacić w „twardej” walucie. Bywa, że jest to jednak mniej opłacalne, niż posługiwanie się lirami, a poza tym sprzedawcy często wydają resztę w miejscowej walucie (niekoniecznie po prawidłowym kursie).
Wyjeżdżając, najsensowniej zabrać ze sobą liry, jeśli jednak będziemy mieli problemy z ich kupnem, można wziąć ze sobą euro lub amerykańskie dolary i brytyjskie funty. Pieniądze można wymienić na każdym kroku – w bankach, kantorach i na poczcie (PTT). Bankomaty są dostępne w większości turystycznych miejscowości. Płatność kartą jest bardzo popularna, ale w małych, lokalnych sklepikach i na turystycznych straganach preferowana jest jednak gotówka (bywa, ze sprzedawcy nie mają terminali płatniczych).
1 euro = ok. 10 TRY
1 USD = ok. 8,5 TRY
1 PLN = ok. 2,3 TRY
1 TRY = ok. 0,43 PLN
Turcja nie należy do drogich krajów. Za butelkę wody w sklepie zapłacimy 2-4 TRY, za magnes 3-5 TRY, lody to koszt 10 TRY za gałkę, ayran ok. 2 TRY, soda 2-7 TRY, a mydło z oliwek 50-100 TRY. W restauracji herbata kosztuje ok. 10 TRY, kawa 10-15 TRY, piwo zaś 30-40 TRY. Ceny lunchu rozpoczynają się od 30 TRY.
Podobnie niedrogie są też taksówki – 5 TRY wynosi opłata początkowa, zaś ok. 4 TRY płaci się za każdy kilometr. Wynajem samochodu to koszt rzędu 300-500 TRY dziennie, a litr benzyny 7 TRYL. Miejski bilet autobusowy kosztuje 3,5 TRY.
Oczywiście podane ceny są orientacyjne i różnią się nieco w zależności od regionu, w którym się znajdujemy.
Wybierając się na urlop w Turcji, trzeba koniecznie zabrać paszport ważny minimum 150 dni od daty wjazdu do kraju, potwierdzenie ubezpieczenia, zaświadczenie o negatywnym wyniku testu PCR oraz, najlepiej wydrukowany, formularz (więcej w sekcji Koronawirus w Turcji).
Pamiętajmy też o kremie z filtrem UV, nakryciu głowy, podstawowym zestawie leków (tabletki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe, plastry, woda utleniona, pianka na poparzenia słoneczne) i okularach przeciwsłonecznych.
Jeśli planujemy zwiedzanie meczetów, pamiętajmy o zabraniu odpowiedniego stroju (panowie dłuższe spodnie, panie chusty na głowę, skromny strój zarywający dekolt, ramiona i łydki).
W Turcji można kupić wiele oryginalnych lokalnych produktów, zarówno o walorach czysto dekoracyjnych, jak i takich o bardziej praktycznym zastosowaniu. Warto rozważyć zakup rozmaitych gadżetów z tzw. ręką Fatimy czy okiem Proroka, przepięknie zdobionej ceramiki, ornamentalnych lamp, czy dywanów. Ciekawą pamiątką jest też tygielek do parzenia kawy, zestaw małych szklanek do herbaty czy mydełko z oliwek. Turcja jest znanym producentem bawełny, w sklepach lokalnych marek np. LC Waikiki, Mavi czy Koton, można więc dostać świetnej jakości ubrania w całkiem przystępnych cenach. Z produktów spożywczych warto przywieźć kawę, herbatę, przyprawy (kurkumę, paprykę, kumin, czy specjalną mieszankę przypraw do ryb bądź mięsa), syrop z granatów, oliwę z oliwek i tureckie słodycze (baklava, lokum, halva).
Należy pamiętać, że z Turcji nie wolno wywozić przedmiotów o charakterze zabytkowym pod groźbą kary pozbawienia wolności.
Aktualne wytyczne, dotyczące warunków wjazdowych, znajdziesz na https://r.pl/wytyczne
Turcja jest co prawda krajem muzułmańskim, jednak ten fakt w żaden sposób nie komplikuje turystom wypoczynku. Nawet w miesiącu postu ramadan w ciągu dnia otwarte są wszystkie sklepy i restauracje, można też bez problemu pić, jeść i palić na ulicy. Czasem może zdarzyć się jednak, że kobiety mogą poczuć się lekceważone, nieraz w restauracjach są obsługiwane po mężczyznach, niektórzy panowie mogą nie podać im ręki albo unikać ich wzroku czy wręcz ignorować. Nie wynika to w żadnym razie z braku szacunku do kobiet, wręcz przeciwnie, jest przejawem szczególnego respektu i pochodną panującej w kraju tradycyjnej kultury patriarchalnej.
Turcy są generalnie bardzo gościnni i otwarci, już na samym początku znajomości mogą zapytać o nasz stan cywilny, liczbę dzieci i zawód, nie należy tego traktować jako wścibstwo, tylko jak typowy tutejszy sposób otwierania konwersacji.
Turcy uwielbiają się targować, podczas zakupów na bazarach pamiętajmy o tym!
W kraju panuje też typowo południowe podejście do czasu, Turcy nagminnie się spóźniają na umówione spotkania i raczej robią wszystko powolutku, bez pośpiechu. Czasem jednak burzy się w nich gorąca krew i wszczynają w miejscach publicznych wściekłe awantury. Nie jest to jednak powód do niepokoju – krzyki kończą się tak szybko, jak się zaczęły.
Podróżując po Turcji, warto zwrócić uwagę na gesty, jakie wykonujemy – polska „figa z makiem” jest tu uznawana za znak bardzo obraźliwy, natomiast „ok” w wykonaniu panów to zaproszenie do wspólnie spędzonych intymnych chwil z innym mężczyzną.
Najważniejsze wydarzenie religijne to ramadan – miesiąc postu, który jest ruchomy względem naszego kalendarza (w 2021 przypada od 13.04 do 12.05, w 2022 od 2.04 do 1.05, w 2023 od 23.03 do 20.04), święto Şeker Bayramı (arab. Eid al-Fitr, czyli zakończenie ramadanu) oraz Kurban Bajram (arab. Eid ad-Adha – czterodniowe Święto Ofiarowania obchodzone 2 muzułmańskie miesiące i 10 dni po zakończeniu ramadanu).
Święta państwowe:
23 kwietnia Dzień Niepodległości i Dzień Dziecka
19 maja – Dzień Atatürka, Sportu i Młodzieży
30 sierpnia – Dzień Zwycięstwa
29 października – Dzień Republiki
10 listopada – Rocznica śmierci Atatürka
Na styku kontynentów i kultur – wakacje w Turcji
Oblewana przez wody Morza Czarnego, Marmara, Egejskiego i Śródziemnego, Turcja co roku przyciąga turystów z całego świata, spragnionych słońca, gorącej wody, radosnych kąpieli i leniwego odpoczynku na plaży. Należy jednak pamiętać, iż wakacje w Turcji to nie tylko nadmorskie kurorty, to także górskie wycieczki, odkrywanie zabytków i zachwyt nad różnorodnym krajobrazem. Kraj ten leży również na pograniczu dwóch Europy i Azji, łącząc w sobie dwie odmienne cywilizacje: europejską i islamską. Wczasy w Turcji będą więc również okazją do odkrywania orientalnych miejsc, fascynujących obyczajów i wspaniałych, gościnnych ludzi.
Słońce na wyciągnięcie ręki – wczasy w Turcji
Choć ścisły sezon urlopowy przypada w Turcji na czas od kwietnia do listopada, tak naprawdę cały rok sprzyja wakacyjnemu wypoczynkowi. Wszystko za sprawą łagodnych temperatur i niemal nigdy niegasnącego słońca. Morskie kąpiele przyniosą Wam ukojenie od lądowych upałów. Jeżeli nie lubicie tropikalnych temperatur, wybierzcie wakacje w Turcji w miesiącach wiosennych czy jesiennych. Dobrym pomysłem dla wszystkich, którzy od opalania, wolą zwiedzanie, może być wyjazd do Turcji zimą. Najpopularniejsze zabytki, takie jak Hagia Sofia czy Błękitny Meczet nie są wtedy tak oblegane, a i kasy biletowe często zaskoczą nas niższymi cenami.
Smaki orientu – wakacje w Turcji
Mieszanie się różnych wpływów, arabskich i europejskich jest widoczne nie tylko w kulturze, architekturze czy obyczajach. Również kuchnia turecka śmiało łączy ze sobą to, co najlepsze w tradycjach kulinarnych Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Najbardziej rozpoznawalnym daniem tureckim jest oczywiście Kebap. W tureckich miastach znajdziemy zresztą multum miejsc, w których kebab przyrządza się na dziesiątki różnych sposobów. Jednak oprócz tego, pamiętajmy, iż Turcja słynie choćby z przepysznej baklawy, słodkiej przekąski przyrządzanej na bazie miodu, orzechów i cynamonu, ukrytych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Niezwykle popularne są także pierożki z różnym nadzieniem, mięsnym, serowym lub warzywnym.
Poznaj regiony Turcji: