Turcja to turystyczny samograj – mnogość zabytków, którymi można by obdarować niejeden kraj, orientalna kultura, pyszna kuchnia i przede wszystkim kilka tysięcy kilometrów wybrzeża, sprawiają, że każdego roku ten kraj odwiedzają miliony turystów. Dlatego trudno zdecydować, gdzie lepiej polecieć: Turcja Egejska czy Riwiera Turecka.
Turcja Egejska rozciąga się wzdłuż całego wybrzeża Morza Egejskiego (tur. Akdeniz), od cieśniny Dardanele na północy, po miejscowość Bodrum i Marmaris na południu, ale pojęcie to jest utożsamiane przede wszystkim z jego południową częścią (położoną na pd od Izmiru), gdzie znajduje się najwięcej atrakcji i turystycznych kurortów, takich jak Çeşme, Kuşadası, Didim czy Bodrum.
Riwiera Egejska, mimo że w prostej linii z północy na południe ma zaledwie ok. 500 km, to tak naprawdę długość linii brzegowej jest niemal dwukrotnie dłuższa od południowego wybrzeża i wynosi przeszło 2800 km, w porównaniu do niewielu ponad 1500 km na Riwierze Tureckiej. Spowodowane jest to faktem, że na zachodzie kraju znajduje się o wiele więcej półwyspów i zatok (z których spora część ma niepowtarzalny urok), które znacznie wydłużają linię brzegową. I to na pewno jest jeden z dużych plusów Turcji Egejskiej.
Z reguły mówi się, że Turcja Egejska jest nieco spokojniejsza, niż południowa część Turcji, gdzie miejscami, zwłaszcza w większych miejscowościach, dominują skupiska olbrzymich hoteli ciągnące się czasami kilometrami wzdłuż plaży.
Wzdłuż Wybrzeża Turcji Egejskiej znajdują się takie zabytki jak Efez, Milet, Priene, Didyma, Pergamon. Stosunkowo niedaleko też stąd do Troji i Pamukkale.
Poznaj bliżej atrakcje Turcji Egejskiej
W Riwierze Egejskiej zimy są dość łagodne ze średnimi temperaturami około 12-14°C w dzień i 6-8°C w nocy, a lata natomiast dość ciepłe – maksymalne temperatury wahają się wówczas od 30 do 33°C w dzień i 22°C w nocy. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 21-26°C w dzień i 11-15°C w nocy.
Opady deszczu występują głównie od połowy października do połowy kwietnia. Z wyjątkiem okresów złej pogody, słońce świeci tu dość często nawet zimą, latem natomiast niebo jest zwykle czyste.
W okolicach Izmiru temperatura wody wynosi średnio 15-16°C zimą, 18-20°C wiosną i jesienią, a latem sięga 23-25°C. Idealną porą na morskie kąpiele jest okres od czerwca do października, a na zwiedzanie wiosna i wczesna jesień.
Jeśli chodzi o klimat i pogodę w Turcji, to w obydwu obszarach występują podobne temperatury i równie długo trwa tam sezon turystyczny, no może z niewielkim wskazaniem na rzecz południowej części kraju, gdzie jest nieznacznie cieplej, niż nad Morzem Egejskim.
Zdecydowanie jednak w tej części kraju najpopularniejszym portem lotniczym jest lotnisko Bodrum-Milas (BJV), znajdujący się 30 km na północy-wschód od Bodrum.
Największym lotniskiem Turcji Egejskiej jest co prawda Port lotniczy Izmir (ADB), położony 25 km na południe od tego miasta, jednak bezpośrednie przeloty tam (przynajmniej z Polski), nawet te czarterowe, odbywają się bardzo sporadycznie.
Do zachodniej części Riwiery Egejskiej można się też dostać przez lotnisko w miejscowości Dalaman (DLM), położone 100 km na wschód od Marmaris. Co ciekawe z tego lotniska często korzystają też turyści udający się do południowej części Turcji Egejskiej (to dystans ok. 200 km).
Riwierą Turecką z kolei nazywana jest cała południowa część tego kraju, ciągnąca się wzdłuż malowniczego wybrzeża. Sercem riwiery jest prowincja Antalya, a w szczególności obszar pomiędzy miejscowościami Kedmer-Antalya-Side-Alanya. Wybór miejsc wypoczynkowych jest tu dużo większy niż na zachodzie kraju, a do popularnych kurortów należą m.in. Kemer, Finike, Fethiye czy Dalaman.
Jeśli popatrzeć na mapę Turcji, to można mieć wrażenie, że tzw. Riwiera Turecka jest dużo większa, niż Turcja Egejska, i faktycznie tak jest, ale tylko jeśli wziąć pod uwagę liczbę kurortów czy miejsc hotelowych. Południe kraju jest bardziej górzyste oraz można się tam wybrać na trekkingi i raftingi.
W przeciwieństwie do Turcji Egejskiej na południu kwitnie życie nocne i jest znacznie bardziej rozrywkowo. Wzdłuż całej Riwiery Tureckiej jest mnóstwo ciekawych zabytków, pochodzących z okresu starożytności, jak choćby Perge, Termessos, Phaselis, Olympos, Chimera, Demre (pozostałości starożytnej Myry, Letoon, Ksantos, Aspendos czy Side. Z Riwiery Tureckiej szybciej i łatwiej dostaniemy się do Kapadocji, na Namrut Dag, czy choćby do Konyi słynącej z zakonu wirujących derwiszów. Co ciekawe, średni dystans do Istambułu jest bardzo podobny zarówno z południa, jak i z zachodu kraju (ok. 700 km).
Przeczytaj Nasz przewodnik po największych atrakcjach Riwiery Tureckiej
Na Riwierze Tureckiej zimy są nieco łagodniejsze ze średnimi temperaturami około 15°C, a lata natomiast nieznacznie cieplejsze – maksymalne temperatury wahają się wówczas od 30 do 35°C.
Opady deszczu występują głównie od połowy października do połowy kwietnia a ich roczna suma w Antalyi to ok. 1000 mm, ale od czerwca do września praktycznie nie pada. Z wyjątkiem okresów załamania pogody, słońce świeci tu często nawet zimą, latem natomiast niebo jest zwykle bezchmurne.
W Antalyi średnia miesięczna temperatura waha się od 10,5°C w styczniu do nawet 28°C w lipcu. Temperatura wody wynosi średnio 17°C w styczniu, a latem (lipiec-sierpień) sięga 26-27 °C. Podobnie jak na zachodzie kraju, tak i tu najlepszą porą na morskie kąpiele jest okres od czerwca do października, natomiast na zwiedzanie wiosna i jesień.
Jak i gdzie to Turcji polecieć? Głównym lotniskiem na Riwierze Tureckiej jest Port Lotniczy Antalya (AYT), położony 13 km na północny wschód od centrum tej miejscowości. To w ogóle jedno z największych lotnisk w kraju i z Polski można tam dolecieć różnymi tanimi liniami lotniczymi z Łodzi, Katowic, Bydgoszczy, Rzeszowa, Wrocławia, Gdańska, Poznania i Warszawy. W sezonie turystycznym biura podróży – w tym i Rainbow – oferują swoim klientom bezpośrednie przeloty do Antalyi praktycznie ze wszystkich wymienionych wyżej miejscowości.
Jeśli chodzi o kuchnię turecką, to nie ma większej różnicy w daniach między południem a zachodem kraju. Jest bardzo różnorodna, a potrawy zawierają zazwyczaj wiele różnego rodzaju warzyw i w większości przyrządzane są na ciepło. Bardzo popularne i smaczne są tutejsze zupy – mięsne, ale też warzywne. Warto skosztować faszerowanych ryżem oraz mielonym mięsem pomidorów, bakłażanów, papryki, kabaczków czy cukinii. Z dań mięsnych dominują te przyrządzane z kurczaka. W obu częściach wybrzeża w diecie występuje też sporo ryb i owoców morza.
Reasumując, wybór między Turcją Egejską czy Riwierą Turecką nie jest łatwy, ponieważ wybrzeża są do siebie bardzo podobne pod względem klimatu, atmosfery, a także kultury i historii. Wybierając miejsce pobytu, na pewno warto zwrócić uwagę na:
Jedno jest pewne, niezależnie, którą część Turcji Państwo wybierzecie, i tak wrócicie z tego kraju zadowoleni!
Sprawdź przed wakacjami: Tureckie zwroty, jakie warto znać przed podróżą
Usytuowanie tego kraju – większość Turcji stanowi tak naprawdę olbrzymi półwysep Azji Mniejszej – sprawia, że jest on oblany wodami z trzech stron – od północy Morzem Śródziemnym i Morzem Marmara (pomiędzy cieśninami Bosfor i Dardanele), od zachodu Morzem Egejskim oraz od południa Morzem Śródziemnym. Z tego względu zresztą Turcja bywa często nazywana Krajem Czterech Mórz.
Północne wybrzeże jest stosunkowo rzadko odwiedzane przez turystów zagranicznych, notabene zupełnie niesłusznie, jest tam bowiem wiele ciekawych miejsc i dużo interesujących kurortów, ale to chyba kwestia tego, że ta część tureckiego wybrzeża nie została jeszcze na dobre „odkryta” przez cudzoziemców. Obcokrajowcy najczęściej wybierają ośrodki Morza Śródziemnego na południu i Morza Egejskiego na zachodzie.