1. R.pl
  2. Blog
  3. Podróże ze smakiem

WYBIERZ KATEGORIE:

116 artykułów
7 artykułów
29 artykułów
30 artykułów
47 artykułów
43 artykuły
Podróże ze smakiem

Kawowym szlakiem. W tych krajach wypijesz najlepszą kawę!

Uważa się, że najbardziej optymalne warunki do uprawy kawy istnieją w stabilnych pod względem gospodarczym krajach rozwijających się Ameryki Środkowej. Jednakże są na świecie kraje mniej znane, takie jak na przykład Madagaskar, gdzie można znaleźć wyśmienitej jakości kawę, uprawianą lokalnie. Co ciekawe warunki klimatyczne odpowiednie dla plantacji kawy ma zaledwie 80 krajów na świecie, z czego zaledwie 50 dysponuje również infrastrukturą przemysłową niezbędną do jej produkcji. Smak i aromat kawy, którą pijemy zależy przede wszystkim od jakości ziaren, na którą istotny wpływ ma wiele różnych czynników, takich jak ekspozycja na słońce, wilgotność powietrza, skład gleby, wysokość nad poziomem morza. Równie ważny jest także sposób obróbki zebranych ziaren oraz odpowiednio wybrana metoda parzenia.

Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, aromatyczna i oparta na świeżych, lokalnych produktach. Niezależnie od regionu, do którego się wybierzesz na wakacje, Portugalia oferuje szeroki wybór kulinarnych przysmaków. Bogata portugalska kuchnia przez dłuższy czas pozostawała w cieniu tradycji światowych gigantów kulinarnych, czyli Hiszpanii, Włoch i Francji, ale zmieniło się to wraz z rozwojem turystyki. Będąc na wakacjach w Portugalii pokochać można nie tylko jej przepiękne krajobrazy i zabytki, ale także pyszne dania. Portugalczycy kochają dobre jedzenie i ta prosta radość przenika wszystkie aspekty życia. Znajdziesz tu zarówno ciekawe dania regionalne, jak i te o zasięgu ogólnokrajowym, w których wykorzystuje się przede wszystkim ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy. Sukces portugalskiej sztuki kulinarnej polega na wykorzystaniu prostych składników, pochodzących od lokalnych dostawców. Warto też wiedzieć, że kuchnia portugalska głęboko osadzona jest w portugalskiej kulturze i tradycjach. Oto cztery dania, bez których wizyta w Portugalii nie będzie kompletna.

Kuchnia bałkańska. Te potrawy musisz spróbować!

Półwysep bałkański to stosunkowo niewielka część Europy, która jednak przez wiele stuleci znajdowała się w samym centrum wielkich wydarzeń. W różnych okresach Bałkany znajdowały się pod panowaniem Greków, Rzymian, Cesarstwa Bizantyjskiego, Turków Osmańskich. Różne tradycje, kultury, języki, religie mieszały się na przestrzeni wieków, tworząc ciekawą mozaikę

Kuchnia hiszpańska. Top 6 hiszpańskich potraw, które musisz spróbować

Opisanie niezwykłej kulinarnej różnorodności Hiszpanii jest niemożliwe. Na Hiszpanię składa się tak wiele regionów, każdy z własnymi tradycyjnymi potrawami i technikami gotowania, że turyści mogą poczuć się przytłoczeni wielością zapachów i smaków, które charakteryzują tę pasjonującą i wspaniałą krainę. Hiszpania słynie z wielu rzeczy, w tym z kultury flamenco, uwielbienia dla piłki nożnej i długich, leniwych słonecznych dni.

Kuchnia amerykańska. Wybierz się w kulinarną podróż po Stanach

Prawdopodobnie, pierwszą rzeczą, która przychodzi Wam do głowy, gdy myślicie o „kuchni amerykańskiej” są znane na całym świecie klasyki takie jak hamburgery, smażony kurczak, hot dogi i naleśniki, a raczej tak zwane pankejki z syropem klonowym. Jednakże dań, które można uznać za tradycyjne jest w Stanach znacznie więcej. Warto pamiętać, że podobnie jak wiele innych rzeczy w Ameryce, także lokalna kuchnia jest mieszanką różnorakich kultur i tradycji narodowych. Można tutaj odnaleźć silne wpływy kuchni niemieckiej, polskiej, rosyjskiej, włoskiej, holenderskiej, francuskiej i karaibskiej, jak również wiele innych, które przez lata kształtowały gust bardzo zróżnicowanego społeczeństwa USA. Oto lista popularnych amerykańskich potraw, które znajdziesz w całym kraju, niezależnie od tego, do którego stanu się wybierzesz. Poza tymi klasykami, w każdym stanie warto szukać lokalnych specjałów i ulubionych dań, by poznać jak najszersze kulinarne spektrum Ameryki.

Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajlandczycy lubią najbardziej?

Kuchnia tajska zaliczana jest do najsmaczniejszych na świecie. Tę informację słyszał chyba każdy, kto wybiera się do Tajlandii. Dla niektórych jest to wystarczające, inni chcieliby przed wyjazdem dowiedzieć się nieco więcej na temat lokalnych specjałów i tego na co powinni być przygotowani. Tajlandia sąsiaduje z Mjanmą (Birmą) na zachodzie i północnym-zachodzie, Kambodżą i Laosem na wschodzie i z Malezją na południu. I wpływy tych wszystkich kultur znajdują odzwierciedlenie w lokalnej żywności, która jest fascynującą mieszanką różnorodnych smaków, kolorów, faktur i aromatów. Jednakże najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej, która pojawiła się na terytorium Tajlandii około 2 000 lat temu wraz z pierwszymi imigrantami zChin. Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.

Smaki kuchni arabskiej. Jakich przypraw używać aby poczuć smak orientu?

Z antropologicznego punktu widzenia kuchnia danego regionu jest równie ważna dla zrozumienia jego kultury, jak architektura, tradycje, muzyka i wiele innych czynników. Dlatego skosztowanie oryginalnej kuchni arabskiej powinno być kluczowym aspektem każdej wizyty na Bliskim Wschodzie. Arabskie potrawy są niezwykle różnorodne, a wyrafinowana paleta smaków przenosi nas w świat pełen ciekawych aromatów i przypraw. W krajach arabskich tradycyjnie serwuje się dania w jednym naczyniu, z którego częstują się wszyscy współbiesiadnicy. Jest to świetna opcja dla podróżujących w grupie, ponieważ mają możliwość zamówienia kilku różnych potraw i spróbowania wszystkiego po trochu.

Europejskie kraje, w których napijesz się najlepszego piwa – wywiad z Wojciechem Kantorem, piwoznawcą.

Wojciech Kantor – ukończył historię na Uniwersytecie Śląskim. Certyfikowany piwoznawca, degustator i piwny entuzjasta. Od wielu lat zajmuje się historią piwowarstwa i propagowaniem kultury piwnej. Jest także licencjonowanym przewodnikiem po Pradze, pilotem wycieczek, tłumaczem, autorem przewodników po Pradze oraz artykułów i felietonów o browarach i znanych piwiarniach Europy. Od kilkunastu lat łącząc pracę i pasje prowadzi duże i małe grupy turystów, tworzy i konsultuje programy zwiedzania Pragi, Czech i Moraw dla ciekawskich.

Kuchnia Nepalu - najpopularniejsze dania i składniki

Nepal jest krajem śródlądowym w Azji Południowej, położonym w środkowych Himalajach, który graniczy na południu, wschodzie i zachodzie z Indiami oraz z Chinami na północy. Około 80% kraju stanowią góry. Znajduje się tu aż osiem szczytów o wysokości powyżej 8000 m, w tym najwyższy szczyt Ziemi – Mount Everest. Na południu kraju, wzdłuż granicy z Indiami znajduje się równina Taraj. Ponadto Nepal ma gęstą sieć rzeczną, której większość rzek bierze początek w lodowcach Wysokich Himalajów i płynie południkowo w głębokich dolinach. Takie ukształtowanie terenu oraz dość surowy klimat miały przez wieki olbrzymi wpływ na kształtowanie kulinarnych przyzwyczajeń Nepalczyków.

Kuchnia Meksykańska

Meksyk od dawna należy do najpopularniejszych miejsc na świecie chętnie odwiedzanych przez turystów poszukujących słońca i wspaniałych plaż oraz smakoszy. I nic dziwnego, ponieważ znaleźć tu można niezwykle zarówno ciekawą ofertę jedzenia ulicznego, jak i najwyższej klasy restauracje w Mexico City, a wpływy hiszpańskie łączą się z tradycjami kulinarnymi rdzennych mieszkańców, by stworzyć jedno z najbardziej ekscytujących kulinarnie miejsc na świecie. Autentyczna meksykańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, smaczna i opiera się na świeżych, lokalnych składnikach, używanych tradycyjnie od setek lat. Tutejsze dania są ponadto kolorowe i ostre, a różnorodność używanych tu ostrych papryczek – zarówno świeżych, jak i suszonych – może przyprawić o zawrót głowy. Wiele wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej składników, takich jak limonki, świeża kolendra, awokado i kukurydza, jest łatwo dostępnych także w Polsce, więc po powrocie z wakacji z łatwością odtworzysz niektóre lokalne dania we własnej kuchni.

Kuchnia Wietnamu - co warto spróbować

Pomimo zróżnicowanego krajobrazu, cała wietnamska kuchnia opiera się na tej samej wspaniale zbilansowanej mieszance aromatów, ostrości, słodyczy, kwaskowatości i sosu rybnego. Podobnie jak w przypadku innych kuchni azjatyckich, wszystko zależy tu od idealnego połączenia dwóch elementów: yin i yang, czyli dwóch pierwotnych i przeciwstawnych, lecz uzupełniających się sił: słodki i słony, chłodzący i rozgrzewający, świeży i sfermentowany.

Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący Basen Morza Śródziemnego, kochają jedzenie. Kochają jeść i kochają karmić innych; to jest jedno z tych miejsce, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. W kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.

Smaki Tajlandii

Tajska kuchnia jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej różnorodnych na świecie, z mistrzowskimi połączeniami przypraw i składników, które mieszają się, tworząc dania smaczne, aromatyczne i – najczęściej – pikantne. O ile nie znasz języka tajskiego, zamawianie jedzenia może być podobne do gry w rosyjską ruletkę. Bez znajomości choćby kilku podstawowych zwrotów możesz nie być pewien, co dokładnie zamówiłeś i czy gotowe danie przypadkiem nie wypali Ci gardła.

Kuchnia w Chile

Najlepszym sposobem, by wynieść jak najwięcej z podróży do danego kraju, jest poznanie lokalnej historii i kultury, a także skosztowanie tradycyjnej kuchni. Chilijskie jedzenie jest dość proste, ale jednocześnie niezwykle zróżnicowane. Znajdziesz tam zarówno świeże warzywa i owoce, jak i świetnej jakości wołowinę i wspaniałe owoce morza.

Kuchnia Włoch – co warto zjeść podczas podróży?

Słoneczna Italia przyciąga turystów, którzy chcą odkrywać jej oszałamiające krajobrazy, wyjątkową kulturę i kulinarne przysmaki. Dzięki swojej bogatej kuchni, ta piękna śródziemnomorska kraina oferuje niezliczoną ilość znanych i tradycyjnych potraw.

Kuchnia grecka – ambrozja na talerzu

Grecja jest kolebką cywilizacji krajów Europy Zachodniej, chyba każdy z nich, od zawsze czerpał z jej dorobku kulturalnego i kulinarnego. Ale nie tylko z uwagi na długowieczną historię, Grecja jest wymarzonym miejscem na spędzenie wakacji. Otoczona czterema morzami – Egejskim i Kreteńskim od wschodu, Jońskim od zachodu i Śródziemnym od południa, Grecja obfituje również we wspaniałe krajobrazy. Nie należy również zapominać, że odwiedzając Grecję możemy liczyć na smakowite przysmaki i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno ze najznamienitszych na świecie. I choć nawyki żywieniowe Greków na przestrzeni wieków uległy znacznej zmianie, wciąż zachwycają i kuszą turystów z całego świata.

Pamiątki z Indii. Co warto przywieźć?

Poszukiwanie suwenirów, czy to na prezenty dla bliskich, czy na własny użytek, stanowi nierozerwalną część podróżowania i wakacyjnych wyjazdów. Najlepszym miejscem, by zanurzyć się w smakach, kolorach i aromatach danego regionu są targi i małe sklepiki. Można tam znaleźć zarówno piękne przedmioty wykonane własnoręcznie przez miejscowych artystów, jak i lokalne przyprawy czy produkty spożywcze. Indie nie stanowią pod tym względem wyjątku. Ten olbrzymi kraj, z niezwykle bogatą historią i kulturą, oferuje turystom szeroką gamę robionych ręcznie przedmiotów, które sprawdzą się jako pamiątki z podróży i prezenty dla bliskich. Jeśli planujesz już swoją hinduską wyprawę, to poniższa lista może być pomocna przy doborze najlepszych suwenirów.

Smakujemy Indie – 5 potraw, które warto spróbować w Indiach

Jeśli myślisz, że w Indiach jada się wyłącznie warzywne curry z ryżem lub ewentualnie z chlebkiem naan, to podróż w tamte rejony może być dla Ciebie sporym zaskoczeniem. Bogactwo Indii przejawia się w niezwykle ciekawej mozaice pięknych krajobrazów, tradycji i różnych nacji, która znajduje odbicie nie tylko w architekturze, ale również, a może przede wszystkim, w kulinariach.

Call center
42 680 38 51 codziennie w godz. 8:00-22:00
Kontakt
Nasi konsultanci do Państwa dyspozycji 7 dni w tygodniu callcenter@r.pl
Napisz do nas
Biura Rainbow
Odwiedź jedno z ponad 100 biur Rainbow w całej Polsce i zarezerwuj swój wymarzony urlop
Odwiedź nasz salon