ikona-burger
napis-rainbow
ikona-Ukrainaikona-telefon

Potrawy

krajobraz-kierunku

Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz-kierunku

Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować?

Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz-kierunku

Smaki Bułgarii – co warto spróbować?

Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.
krajobraz-kierunku

Kuchnia czeska. Tych potraw koniecznie musisz spróbować podczas podróży!

Czechy to stosunkowo niewielki kraj, który jednak potrafi zachwycić swą różnorodnością na wielu płaszczyznach. Jest tu całe mnóstwo ciekawych atrakcji do odkrycia i miejsc do zobaczenia. Kuchnia czeska powstała z połączenia różnorakich wpływów i tradycji kulturowych, które na przestrzeni wieków pojawiały się na tym obszarze. Mimo, że można tu odnaleźć ślady kuchni austro-węgierskiej, tureckiej czy polskiej, to czeskie dania narodowe mają swój niepowtarzalny urok i wyjątkowy charakter. Oto krótki przewodnik po słynnych potrawach, których po prostu musisz spróbować podczas pobytu w Czechach.
krajobraz-kierunku

TOP 5 najbardziej zaskakujących potraw świata

Podróżowanie po świecie to przede wszystkim odkrywanie nowych, fascynujących miejsc. Jednakże z każdą przekraczaną granicą poszerzamy swoje horyzonty, poprzez bliskie spotkania z innymi kulturami i obyczajami. Jednym z aspektów podróżowania jest również poznawanie kuchni poszczególnych państw i regionalnych potraw. Kosztowanie dań charakterystycznych dla danego kraju to świetny sposób na poznanie jego kultury i tradycji, na pogłębienie Twoich doświadczeń. Pamiętaj jednak, że niektóre potrawy mogą okazać się niesamowite i ciekawe, inne natomiast zaskakujące lub wręcz dziwne. W różnych zakątkach świata ludzie spożywają produkty, które w naszej kulturze nie są uznawane za jadalne, jak na przykład mrówki czy pająki. Nie musisz próbować wszystkiego, co w danym kraju jest uznawane za smakołyk, ale jeśli jesteś kulinarnym odkrywcą to z pewnością czasami warto się odważyć. Może się okazać, że polubisz wiele spośród potraw, do których początkowo podejdziesz z nieufnością. Jeśli nie należysz do kulinarnych odkrywców, możesz wykorzystać poniższą listę jako wskazówkę, czego unikać. Jeśli natomiast jesteś żądny kulinarnych przygód, nieustraszony i otwarty na nowe smaki, to przedstawiamy specjalnie dla Ciebie kilka spośród najdziwniejszych – i jednocześnie smacznych – potraw świata.
krajobraz-kierunku

Kuchnia węgierska. Tych smaków trzeba skosztować!

Tradycyjna kuchnia węgierska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem warunków klimatycznych i kultury koczowniczych plemion madziarskich, które pojawiły się na tych terenach w średniowieczu. Niewątpliwy wpływ miały na nią również kultury krajów sąsiedzkich i zamieszkujących Węgry mniejszości etnicznych. Koczowniczy tryb życia Madziarów i bogate tradycje w zakresie hodowli bydła znajdują odzwierciedlenie w zamiłowaniu Węgrów do potraw mięsnych, gotowanych w żeliwnych kociołkach, takich jak gulyás (zupa gulaszowa), pörkölt (gulasz) czy halászlé (pikantna zupa rybna). Z kolei inne potrawy, na przykład nadziewane papryki, sznycel i czulent, weszły do węgierskiego jadłospisu dzięki wpływom osmańskim, austriackim i żydowskim i są smakami, które koniecznie trzeba spróbować w czasie wakacji na Węgrzech.
krajobraz-kierunku

Sekret hiszpańskich tortilii – ciekawostki kuchni hiszpańskiej

Tortilla de patatas jest prawdopodobnie jedną z najbardziej znanych na świecie potraw hiszpańskich, a jednocześnie należy do ścisłej czołówki ulubionych dań wybieranych przez turystów. To danie jest genialne w swej prostocie: pokrojone w dość grube plastry ziemniaki i posiekana cebula smażone na aromatycznej hiszpańskiej oliwie z oliwek, a następnie zalane lekko rozbełtanymi jajkami, tworzą sycący posiłek, który smakuje zarówno podany na ciepło, jak i na zimno. Współcześnie danie występuje pod takimi nazwami jak hiszpański omlet, tortilla española, tortilla de patatas lub tortilla de papas.
krajobraz-kierunku

Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, aromatyczna i oparta na świeżych, lokalnych produktach. Niezależnie od regionu, do którego się wybierzesz na wakacje, Portugalia oferuje szeroki wybór kulinarnych przysmaków. Bogata portugalska kuchnia przez dłuższy czas pozostawała w cieniu tradycji światowych gigantów kulinarnych, czyli Hiszpanii, Włoch i Francji, ale zmieniło się to wraz z rozwojem turystyki. Będąc na wakacjach w Portugalii pokochać można nie tylko jej przepiękne krajobrazy i zabytki, ale także pyszne dania. Portugalczycy kochają dobre jedzenie i ta prosta radość przenika wszystkie aspekty życia. Znajdziesz tu zarówno ciekawe dania regionalne, jak i te o zasięgu ogólnokrajowym, w których wykorzystuje się przede wszystkim ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy. Sukces portugalskiej sztuki kulinarnej polega na wykorzystaniu prostych składników, pochodzących od lokalnych dostawców. Warto też wiedzieć, że kuchnia portugalska głęboko osadzona jest w portugalskiej kulturze i tradycjach. Oto cztery dania, bez których wizyta w Portugalii nie będzie kompletna.
krajobraz-kierunku

Kuchnia hiszpańska. Top 6 hiszpańskich potraw, których musisz spróbować

Opisanie niezwykłej kulinarnej różnorodności Hiszpanii jest niemożliwe. Na Hiszpanię składa się tak wiele regionów, każdy z własnymi tradycyjnymi potrawami i technikami gotowania, że turyści mogą poczuć się przytłoczeni wielością zapachów i smaków, które charakteryzują tę pasjonującą i wspaniałą krainę. Hiszpania słynie z wielu rzeczy, w tym z kultury flamenco, uwielbienia dla piłki nożnej i długich, leniwych słonecznych dni.
krajobraz-kierunku

Kuchnia amerykańska. Wybierz się w kulinarną podróż po Stanach

Prawdopodobnie, pierwszą rzeczą, która przychodzi Wam do głowy, gdy myślicie o „kuchni amerykańskiej” są znane na całym świecie klasyki takie jak hamburgery, smażony kurczak, hot dogi i naleśniki, a raczej tak zwane pankejki z syropem klonowym. Jednakże dań, które można uznać za tradycyjne jest w Stanach znacznie więcej. Warto pamiętać, że podobnie jak wiele innych rzeczy w Ameryce, także lokalna kuchnia jest mieszanką różnorakich kultur i tradycji narodowych. Można tutaj odnaleźć silne wpływy kuchni niemieckiej, polskiej, rosyjskiej, włoskiej, holenderskiej, francuskiej i karaibskiej, jak również wiele innych, które przez lata kształtowały gust bardzo zróżnicowanego społeczeństwa USA. Oto lista popularnych amerykańskich potraw, które znajdziesz w całym kraju, niezależnie od tego, do którego stanu się wybierzesz. Poza tymi klasykami, w każdym stanie warto szukać lokalnych specjałów i ulubionych dań, by poznać jak najszersze kulinarne spektrum Ameryki.
krajobraz-kierunku

Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajlandczycy lubią najbardziej?

Kuchnia tajska zaliczana jest do najsmaczniejszych na świecie. Tę informację słyszał chyba każdy, kto wybiera się do Tajlandii. Dla niektórych jest to wystarczające, inni chcieliby przed wyjazdem dowiedzieć się nieco więcej na temat lokalnych specjałów i tego na co powinni być przygotowani. Tajlandia sąsiaduje z Mjanmą (Birmą) na zachodzie i północnym-zachodzie, Kambodżą i Laosem na wschodzie i z Malezją na południu. I wpływy tych wszystkich kultur znajdują odzwierciedlenie w lokalnej żywności, która jest fascynującą mieszanką różnorodnych smaków, kolorów, faktur i aromatów. Jednakże najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej, która pojawiła się na terytorium Tajlandii około 2 000 lat temu wraz z pierwszymi imigrantami zChin. Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.
krajobraz-kierunku

Kuchnia Nepalu - najpopularniejsze dania i składniki

Nepal jest krajem śródlądowym w Azji Południowej, położonym w środkowych Himalajach, który graniczy na południu, wschodzie i zachodzie z Indiami oraz z Chinami na północy. Około 80% kraju stanowią góry. Znajduje się tu aż osiem szczytów o wysokości powyżej 8000 m, w tym najwyższy szczyt Ziemi – Mount Everest. Na południu kraju, wzdłuż granicy z Indiami znajduje się równina Taraj. Ponadto Nepal ma gęstą sieć rzeczną, której większość rzek bierze początek w lodowcach Wysokich Himalajów i płynie południkowo w głębokich dolinach. Takie ukształtowanie terenu oraz dość surowy klimat miały przez wieki olbrzymi wpływ na kształtowanie kulinarnych przyzwyczajeń Nepalczyków.
krajobraz-kierunku

5 pikantnych najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej

Meksyk od dawna należy do najpopularniejszych miejsc na świecie chętnie odwiedzanych przez turystów poszukujących słońca i wspaniałych plaż oraz smakoszy. Nic w tym dziwnego, ponieważ znaleźć tu można niezwykle zarówno ciekawą ofertę jedzenia ulicznego, jak i najwyższej klasy restauracje w Mexico City. Wpływy hiszpańskie łączą się z tradycjami rdzennych mieszkańców, by stworzyć jedno z najbardziej ekscytujących miejsc na świecie pod względem kulinarnym. Autentyczna meksykańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, smaczna i opiera się na świeżych, lokalnych składnikach używanych tradycyjnie od setek lat. Tutejsze potrawy są ponadto kolorowe i ostre, a różnorodność używanych tu ostrych papryk – zarówno świeżych, jak i suszonych – może przyprawić o zawrót głowy. Wiele wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej składników, takich jak sok z limonki, świeża kolendra, awokado i zrobionego na jego bazie guacamole, czerwona fasola, batat, kukurydza, placki tortilli czy gotowe spody do burrito, jest łatwo dostępnych także w Polsce, więc po powrocie z wakacji w Meksyku z łatwością odtworzysz niektóre lokalne przepisy kuchni meksykańskiej we własnym domu.
krajobraz-kierunku

Poznajemy smaki Japonii. Wywiad z Sushi Masterem.

Rozmowa z Michałem Przybyszem, Sushi Masterem z 15 letnim doświadczeniem, właścicielem i szefem kuchni w restauracji Sendai Sushi w Łodzi oraz trenerem w szkole kulinarnej.