Kulinarne inspiracje – poznaj chińską kuchnięRóżnorodność składników i smaków to domena kuchni chińskiej. Każda prowincja to nowe smaki typowe dla danego regionu Chin. Dowiedz się więcej na temat kuchni Państwa Środka.
Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia ChinZ formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.
Pamiętajcie o ogrodach… w Suzhou!Suzhou, zapierające dech w piersiach miasto-ogród to magiczne miejsce, które znajdziecie tuż obok takich metropolii Pekin czy Szanghaj. Z Szanghaju do Suzhou dojedziemy szybkim pociągiem w niecałe pół godziny i… cofniemy się przy tym w czasie o dobre kilka wieków.
Duanwu – Święto Smoczych ŁodziTo jedno z trzech najważniejszych świąt w chińskim tradycyjnym kalendarzu. Podczas Duanwu w Chinach odbywają się wyścigi łodzi w kształcie smoków, a jajko może stanąć pionowo na swym czubku. Przygotowuje się także małe chińskie pierożki. Te same, które miały kiedyś ochronić pierwszego chińskiego poetę...